IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,5 млрд. лева са необходими за основните проекти за модернизация на армията

Българската армия не може да продължава да работи със старо въоръжение, заяви ген. Константин Попов

10:55 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на отбраната</em></p>

Снимка: Министерство на отбраната

Българската армия не може да продължава да работи със старо въоръжение, трябва да има перспектива както в национален мащаб, така и в рамките на НАТО. 3,5 млрд. лева са необходими за три проекта за модернизацията й. Това каза пред БНТ председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов (ГЕРБ).

Той посочи, че два проекта са гласувани в Народното събрание - за придобиване на нов тип боен самолет и за военноморските сили. В процес на подготовка за внасяне в Министерския съвет и парламента е третият проект за модернизация на сухопътните войски.

Проектът за модернизация на сухопътните войски включва придобиването на 238 нови машини. 

Що се отнася до придобиването на нов тип боен самолет, Константин Попов коментира, че не е важна марката, а способностите. Според него основно изискване на държавата трябва да бъде системата да се поддържа и в мирно време, и в ситуация на конфликти, включително с доставка на боеприпаси и обучение на летци.

„Договорът ще бъде между две държави. Трябва да има добре гарантирано взаимодействие и отговорности, за да може тази система наистина да работи през цялото време“, каза той.

За посочените три проекта необходимият ресурс е 3,5 млрд. лева, но проектите за модернизация са девет, уточни депутатът.

Македония направи една голяма крачка към НАТО, коментира той, включително и по повод посещението на македонския премиер Зоран Заев в София. Има доста възможности за сътрудничество, отчете той.

Интегрирането на Западните Балкани ще донесе сигурност и спокойствие в страните членки на ЕС и НАТО, каза Константин Попов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още