Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

36% от населението в страната живее в бедност

Голяма част от бедните изобщо не са подпомагани от държавата

36% от населението в страната живее в бедност

Снимка: Ройтерс

Приблизително 36% от населението в България живее в бедност. Това твърди Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България", която е автор на онлайн изследването "Бедни срещу бедни". 

Още по темата

Бедността в България е нерегистриран феномен. Той не е обгрижван, т. е. хората, които имат нужда от подпомагане, не попадат в регистрите на официалната държавна статистика и агенциите, които се борят с крайната бедност, твърди Григорова.

Трудно е да се каже точно колко са тези хора, допълва тя. И изчислява, че ако вземем предвид работещите бедни, здравно неосигурените поради голяма бедност (а не всички здравно неосигурени), безработните с ниски или никакви доходи, пенсионерите, сред които милион и триста хиляди живеят с доходи под официалната линия на бедност, ще се получи група от хора, която формира около 36% от българското население.

Голяма част от тях не се подпомагат по никакъв начин от държавните институции, посочи Ваня Григорова. И напомни, че социалните и детските помощи в България през годините намаляват, а реформата в ТЕЛК, която се изготвя в момента, също орязва инвалидните пенсии, ограничавайки права на хора с увреждания.

В последните години се нароиха редица програми за подпомагане, но същевременно се намали относителният им размер и достъпът на хората, които имат достъп до тях, каза още Григорова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите