IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4% от световния брутен продукт се губят годишно заради трудови злополуки

Загубата за световната икономика е 3 трлн. щатски долара

13:19 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

4% от световния брутен продукт се губят годишно заради трудови злополуки и загуба на работно време от професионални болести. Това каза на пресконференция днес лидерът на КНСБ Пламен Димитров в Световния ден за безопасност и здраве при работа, информира БТА.

Загубата за световната икономика е 3 трлн. щатски долара.

160 милиона са болните от професионални болести в света, а всяка година 2,3 млн. души губят своя живот по път за работа или по време на работния процес.

В България загубените миналата година календарни дни в резултат на трудови злополуки са 144 хил. Те намаляват спрямо 2015 година - с повече от 13 хил., но статистиката е все още тревожна, каза лидерът на КНСБ.

Служебният социален министър Гълъб Донев посочи, че превенцията за безопасност и здраве при работа е най-евтиният инструмент за борба с трудовите злополуки. Той припомни, че Министерството има инструменти, с които реализира мерки и програми за безопасност при работа - чрез фонд "Условия на труд" и чрез отпуснатите допълнително 80 млн. лева по ОП Развитие на човешките ресурси, насочени за по-добри условия на труд.

По думите на управителя на НОИ Бисер Петков намалява броят на регистрираните трудови злополуки през 2016 спрямо 2015, както и на тези със смъртен край. 

Данните за първото тримесечие обаче са за 14 трудови злополуки с летален изход, което според Петков показва, че все още не може да се говори за трайна тенденция за намаляване на трудовите злополуки и на тази част от тях, които приключват със загуба на човешки живот.

Пострадалите от трудови злополуки и професионални болести получават различни форми на плащане от Държавното обществено осигуряване, а тези с трайно загубена работоспособност в резултат на трудова злополука получават инвалидна пенсия. Годишно около 40 млн. лева се плащат за тези пенсии, а за временна неработоспособност вследствие на трудова злополука се получава парично обезщетение - около 8 млн. лв. годишно от фонд "Общо заболяване".

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова също коментира, че статистиката от първо тримесечие на тази година е притеснителна. Най-често злополуките стават в строителството и добивната промишленост. Това е и причината ГИТ от 2015 г. да е насочила голяма част от ресурса си към проверки на строителството.

Ръководството на КНСБ, служебният социален министър Гълъб Донев, управителят на НОИ Бисер Петков, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова, лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на работодателите, поднесоха венци и цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още