IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 хил. нестопански организации ще трябва да се пререгистрират

Промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел ще се отразят положително на неправителствения сектор, очаква експерт

09:48 | 07.10.15 г. 1
40 хил. нестопански организации ще трябва да се пререгистрират

40 хиляди нестопански организации ще трябва да се пререгистрират заради очакваните промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това заяви пред БНТ Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право.

В края на септември Министерският съвет прие проект за изменение на закона. Промените предвиждат юридическите лица с нестопанска цел да се регистрират в Агенцията по вписванията, вместо в окръжните съдилища, както е редът сега. Промените бяха мотивирани с намаляване на бюрокрацията и освобождаване на съдилищата от дела с ниска правна сложност. Регистрираните вече организации трябва да прехвърлят регистрацията си до края на 2018 г.

Ефектът от промяната, който очаква неправителственият сектор, е положителен. Регистрацията на неправителствени организации ще бъде по-евтина и по-бърза, а представители им ще забравят за термина „актуално състояние“ – документ, който се изисква от НПО-тата от редица институции и е задължителна част при подготовката на проектни предложения, смята Любен Панов.

По думите му актуалното състояние сега се взема от съда и за него има такса. Докато в София тя е 5 лв., в някои градове е 30 лв.

В момента има регистрирани 40 хил. организации, сдружения и фондации. Ако законът влезе в сила в сегашния си вид, те за 3 години ще трябва да вземат своите документи от съда и да ги занесат в Агенцията по вписванията, поясни експертът.

„В  момента фирма се регистрира за 3 дни, а сдружение или фондация – за над месец. Не става въпрос само за първоначална регистрация. При всяка промяна на Управителния съвет или на устройствения акт се минава през тази едномесечна процедура“, заяви той.

Любен Панов предлага да бъде създаден фонд за финансиране на граждански инициативи и създаване на съвет за развитие на гражданското общество към министър-председателя, където да се обсъждат политиките за развитие на неправителствения сектор и взаимодействието между НПО и държавните институции.

Идеята е във фонда да се отделят 1 млн. лв. от бюджета, за да се подкрепят добри проекти на неправителствения сектор. Предвижда се на всеки 3 г. да се избира независим оператор, който да разпределя средствата чрез конкурс.

Организациите трябва да търсят повече възможности за собствени приходи, е позицията на Центъра за нестопанско право. Това може да става не само чрез дарения, а и чрез стопанска дейност, свързана с мисията им. Центърът от две години развива програма за бизнес планиране на НПО, като обучава организациите и им дава стартов капитал.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Промените бяха мотивирани с намаляване на бюрокрациятаИнтересно. Намаляват бюрокрацията като принуждават със закон лицата да се регистрират наново. Това само професионален законодател може да го измисли.Ако бяха толкова загрижени за намаляване на бюрокрацията щяха да въведат това задължение само за новите лица, не за вече регистрираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още