IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от пенсионерите у нас получават основна пенсия под 200 лева

Към края на годината пенсионерите в България са 2,18 млн. души, съобщава социалният министър Зорница Русинова

10:35 | 16.12.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Нема проблем - това са некви българи - строили са социализма, така им се пада сега! И 200 лева са им много!Виж, с бежанците положението е критично - с 1100 лева на месец кое по-напред - дали 3G сървиза за айфона да си плати момчето, дали международния роуминг, дали на каналджията да плаща, на ченгета или на пеперудките по трасето от Харманли до Калотина - за нищо не стигат...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Не ни е виновен евросъюза, че нашите приоритети са сбъркани и най-важно е да си отглеждаме привилегированата каста от "хранени хора" - чиновници, магистрати, полицаи, военни... - пък пенсионерите кучетата ги яли! Дори и да допуснем, че голяма част от пенсионерите под 200 лв. не са се осигурявали - пак не е нормално. Защото нито за икономическата, нито за политическата ни стабилност не е добре ножицата да е толкова отворена. Освен това няма как да си богат и да си щастлив с богатството си, ако край теб има хора, които едва оцеляват! Затова в Канада и на други места вече започнаха да тестват т.нар. "базов доход".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/12/16/merkel-stellt-tsipras-wegen-hilfen-fuer-arme-rentner-zur-rede/Меркел ще подкрепи Ципрас за решението му да подпомогне "бедните" пенсионери с пенсии под 850 евро...Йебем ти евросъюза !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
На колко са се осигурявали тези хора ? Осигурявали ли са се изобщо ? Редно ли е изобщо да получават нещо, ако не са работили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
При обсъждане проблема за пенсиите е полезно да се знае, че живеем при условия на грешно управление на парична система. В обстановка на тази държавна грешка е невъзможна сполучлива пенсионна система.Същественото за успешно решение е какво (грешно или подобрено) управление на парична система се прилага.За устойчив обществен просперитет с налична устойчива пенсионна система е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още