IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 станции от третата линия на метрото започват да работят от май

През късната есен ще се включи и участъкът към "Овча купел"

12:23 | 04.02.20 г. 1
<p>
	Метростанция от третия лъч.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Метростанция от третия лъч. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През май ще бъде завършена третата линия на метрото, но от "Метрополитен" имат надежда този срок да се съкрати. Сериозно отклонение обаче няма да има, увери инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

„В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има", заяви Братоев пред БНТ.

Вторият етап, който се намира на метростанциите "Орлов мост", на театъра "Зад канала" и първата на "Владимир Вазов", ще бъде завършен три месеца по-късно. 



"През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и участъка в "Овча купел". Общо 12 км с 12 метростанции", каза той.
Строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в "Овча купел", защото там срокът не е изтекъл. Остава изградените станции да бъдат почистени. Изпитанията трябва да приключат в посочените срокове.

Системите са повече и автоматиката е по-сложна, отколкото на първите линии, добави инж. Стоян Братоев.

По думите му в момента налице са 20 доставени влака, които се намират в процес на изпитание. Има договор и за още 10, но според Братоев те не са необходими за тези два етапа. "Влакове има обезпечени", посни той.

Трафикът ще бъде облекчен със завършването на третия лъч на метрото, но от друга страна се появяват все повече автомобили, поясни експертът.

"Когато цялостно се завърши дори стигат 200 хиляди, когато се завършат третият и четвъртият етап на метрото и тогава вече метрото ще превозва почти 600 000 души, а с пускането на първия и втория етап ще доближи 500 000 на ден цялото метро", заяви той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
На дата 21.08.2019 13:32 в сайта има новина, че метрото тръгва до края на 2019 година - това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, а сега пише май месец 2020! И това пише, че е в срок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още