Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

50 млрд. евро годишно са загубите за бюджета на ЕС от ДДС

Проектът за създаване на общоевропейска прокуратура предвижда разследване на финансови измами в блока

50 млрд. евро годишно са загубите за бюджета на ЕС от ДДС

Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

Политическите и юридически възли в правосъдната система в България и ЕС, както и проекта за създаване на общоевропейска прокуратура, която да разследва измами, свързани със структурните фондове на ЕС, беше подкрепен от 16 държави, включително и България, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"50 млрд. евро годишно са загубите, които търпи бюджетът на ЕС от ДДС, а други 500 млн. евро са загубите от финансови измами, свързани с различните фондове на ЕС", посочи тя. 

Фактът, че има споразумение за създаване на такава прокуратура, не означава, че структурата вече е създадена, а че тези 16 държави започват по-интензивно сътрудничество по изграждането на тази прокуратура, обясни Гяурова-Вегертседер. "Това е процес, стартирал през 1997 година, когато за пръв път се заговоря за такова единно звено. Разговорите стават по-интензивни от 2013 г., когато вече има предложение за създаване на регламент", допълни тя.

Още по темата

По думите й една от основните неясноти около създаването на европейска прокуратура е свързана със структурата на този орган. Според нея единият вариант включва по-централизиран модел, в който има един европейски главен прокурор и четирима заместници. При този модел всяка държава трябва да отдаде правомощия през ЕС да се разследват престъпления, накърняващи финансовите интереси на съюза, но от друга страна ще се избягват недостатъците на местните съдебни системи.

Другият модел, не толкова централизиран, е колегиум, като всяка страна членка ще има свой представител-прокурор и процедурите ще се случват не толкова на ниво ЕС, а на ниво държави.

Освен желание за по-сериозен обмен на информация, решението за създаване на европейска прокуратура показва, че Европа вече на практика върви на различни скорости. "Между тези 16 държави ще има по-висока степен на интеграция в сравнение с останалите", смята Биляна Гяурова-Вегертседер.

 

 

 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
mick до: ivanrog
преди 4 години
Няма профилна снимка
Тук съм писал нещо за ДДС. http://mickideas.blogspot.bg/2015/09/blog-post.html
0
 
6
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не мога да разбера тия 50 млрд. са загубите за бюджета на ЕС или за бюджетите на страните на ЕС, защото има огромна разлика. Относно тия 500 млн., при 150 млрд. разходи, имаме загуби от 500 млн., които са под 0,5%, че за мен това си е повече от добре, май е по-добре да се съсредоточим върху оптимизиране на разходите по други пера, че за тези 500 млн., ще изхарчим 1,5 млрд. май.
2
 
4
 
2
ivanrog до: mick
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не сте прав по отношение на данък оборот, ДДС е доста по-точен, а данък оборот беше до не толкова отдавна и в България и в ЕС.
1
 
10
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Загуби за едни и печалба за други - правилни фирми, близки до властта. Да не мислите, че само в България го има тоя номер?ДДС пробит данък, специално измислен за да се краде от него и да се краде с него. Ако искаха данък който не се краде - щяха да направят като в САЩ - данък оборот и то с много по-малка ставка.

Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП