IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 млн. лв. са необходими за свлачищата от първа категория

1159 са най-опасните свлачища в България, които застрашават пряко домовете на хората

09:52 | 19.03.15 г. 3
500 млн. лв. са необходими за свлачищата от първа категория

500 млн. лв. са необходими за укрепването на свлачища от първа категория. Това каза пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Той посочи, че към края на 2014 г. свлачищата са били 1851 с обща площ 209 хил. дка – 0,2% от територията на страната. От тях най-много са във Варна, Шумен, Сливен, Плевен и Перник. Една част са активни, има потенциално опасни и затихнали.

1159 са най-опасните свлачища в България, които застрашават пряко домовете на хората, защото са в урбанизирани територии. Те са с площ 161 хил. дка, заяви Нанков. Има и 691 по републикански и общински пътища, гори и ниви. За 2014 година има 65 нови свлачища, с площ над малко над 330 дка.

Сега вследствие на снеговете и дъждовете има нови активизирани свлачищни и срутищни процеси и са регистрирани 28 нови свлачища – в Дългопол, Кърджали, село Сипей и др., активизирани са процесите в 17 от старите.

"Информацията е динамична. Предотвратяването на такива процеси изисква бързи действия от институциите", заяви Нанков и отрече да има липса на координация. „Редът е стриктен, нормативно регламентиран. Проблемът е в сериозните дефицити за финансирането на превенцията“, посочи той.

По думите му за укрепването само на свлачища от първа категория са необходими почти 500 млн. лв. и това е цифрата, заложена в програма за превенция. За всички свлачища са необходими над 871 млн. лв., като сумата е динамична. В същото време в бюджета на регионалното министерство са предвидени 1,2 млн. лв. за геозащитна дейност и мониторинг, което е крайно недостатъчно, отчете Нанков.

В същото време още е рано да се каже колко средства са необходими за укрепването на свлачища от последните месеци, тъй като още текат минногеоложки проучвания, уточни зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 9 години
Така е, и към незаконната сеч трябва да добавим и неподдържаните канавки и неизградените канализационни колектори. Масово по морето и в планините, на места с бурно строителство няма канализация. Баровските квартали в полите на Витоша са почти изцяло на септични ями.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
korker
преди 9 години
Нека държавата да се погрижи за свалчищата, а за сечта да не се меси. Вчера се каза, че у нас не се сече много, горите така си седят. Освен това народа разчита на дървата и въглищата да се топли зимата, защото е най-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още