IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

57 млн. евро от ЕС са отишли за охрана на българската граница

Увеличаването на броя на стационарните камери за контрол на пътя е сред мерките в управленската програма в сектор „Сигурност“, обяви вътрешният министър

20:04 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До момента са усвоени 57 млн. евро от Европейския съюз за охрана на българската граница. Това заяви на брифинг за журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БТА.

По думите му с удължения срок (до октомври 2018 г.) страната ни ще успее да усвои всички предвидени 160 млн. евро.

Той уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15,5 млн. евро, а други 41 процедури за около 32,5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев добави, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.

Създадени са специални звена, които се занимават с измами и основно с тези, които стават по телефона, обяви още вътрешният министър. Заедно с други институции ще се пишат мерки срещу този тип престъпност, допълни той.

Борбата с трафика на хора и киберпрестъпността също са сред приоритетите на МВР.

Вече е в ход и програма за превенция на корупцията, каза Радев. 

От друга страна нелегалната търговия с цигари е намаляла до най-ниски нива. От началото на годината са назначени 778 полицаи. МВР ще работи и за изграждане на видеонаблюдение във всички общини, каза още Радев.

„Увеличаването на броя на стационарните камери за контрол на пътя е сред мерките в управленската програма в сектор „Сигурност“. Има създадена организация за обявяване на обществена поръчка за доставка на 15 броя стационарни уреди за осъществяване на контрол на скоростта.  Има още една за още 56 стационарни преносими камери за пътното движение. Сключен е договор на 31 юли за ремонта на 65 от мобилните камери“, посочи Радев, цитиран от агенция „Фокус“.

Вътрешният министър поясни, че предстои подписване на договор за 28 стационарно-преносими уреди – радари, с които ще се мери скоростта.

„Последен приоритет е засилване на контрола и дейността на участниците в движението по пътищата“, каза Радев. Той поясни, че два пъти са увеличени наказанията за превишаване на скоростта.

По думите му много важна мярка е изграждане и внедряване на единен център за борба с нарушенията по пътищата. Министърът допълни, че е обявена обществената поръчка за този център.

Радев коментира, че е предвидена и мярка за обмяна на Закона за движение по пътищата, като се предвижда законът да бъде разделен на две части. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още