IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 000 лв. са заложени за изследване надеждността на Аспаруховия мост

Предвижда се спешен ремонт на построеното през 1976 г. съоръжение да се извърши догодина

12:39 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
60 000 лв. са заложени за изследване надеждността на Аспаруховия мост

През тази година в общинския бюджет на Варна  са заложени 60 000 лева за обследване и изработка на доклад за надеждността на Аспаруховия мост.

Съоръжението спешно се нуждае от ремонт. То е най-бързата връзка между Варна и Бургас и единствената – между квартал Аспарухово и центъра на града.

От строителството му през 1976 година досега мостът почти не е бил ремонтиран.

В момента настилката е в окаяно състояние, защото закърпените дупки отново са се отворили и не само затрудняват движението на автомобили по моста, но са и предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

"Състоянието на моста не е много добро. Като се види какво предвижда проектът, какви мерки трябва да се вземат, ще бъдат заложени средства ремонтът да започне от догодина", казва Петър Гърбузов, директор „Инженерна инфраструктура“ в община Варна, цитиран от БНТ.

Проверката трябва да завърши до края на годината. Колко ще продължи самият ремонт, е трудно да се предвиди.

От години се правят планове за още два моста над Варненското езеро, но такова стртоителство засега не е предвидено. Единият от тях трябва да преминава в близост до съществуващия Аспарухов мост, а другият да заобикаля зоните, попадащи в Натура 2000 в село Казашко. Изграждането на първия ще улесни трафика на коли в центъра на Варна

Строежът на Аспаруховия мост започва в началото на 1973 г., а е открит през септември 1976 г. В продължение на 20 години на моста не е правена основна профилактика. Наложителната рехабилитация започва през 1996 г. Недостатъчните средства забавят реконструкцията и първият етап е завършен през октомври 1998 г. Изцяло обновеното съоръжение е въведено в експлоатация през септември 1999 г., три години след старта на реконструкцията.

Днес Аспарухов мост е част от автомагистрала “Черно море”, като през съоръжнието минава голям автомобилен поток - по около 10 000 автомобила за 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още