Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

60 нови газови автобуси тръгват в София до края на годината

Обмисля се продължаване на пешеходната зона на бул. "Витоша" покрай Съдебната палата до пл. "Св. Неделя"

60 нови газови автобуси тръгват в София до края на годината

"Обществен форум за Зелена столица" във Френския културен институт. Снимка: БТА

Тази година 60 нови газови автобуси ще се включат по линиите на градския транспорт в София, обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Започнахме и най-мащабната през годините модернизация на градския транспорт. Започнахме с подмяната на тролейбусите. 90% от тролейбусния парк е подменен", обясни тя и допълни, че се разработва процедурата за електробуси.

Тя коментира, че Столичната община ще акцентира върху електрическия транспорт.

"Надявам се по този начин да стимулираме развитието на този транспорт. Той за съжаление не е по джоба на повечето българи, но все повече хора се ориентират към защита на околната среда. Това е не просто приоритет или тема на общината, а най-важната част от нашия живот", заяви кметът.

Стремим се да запазим идентичността на София като древен и зелен град, каза Фандъкова при откриването на двудневния "Обществен форум за Зелена столица" във Френския културен институт.

"Работим за изграждане на пешеходни зони и мрежата от вeлоалеи. Много трудно беше да защитим отварянето на бул. "Витоша" като пешеходна зона", каза тя и обясни, че съществува идея за продължаване на пешеходната зона покрай Съдебната палата до пл. "Св. Неделя".

По отношение на чистотата на въздуха Фандъкова припомни, че Столичната община има инициативи за доста строг контрол върху автомобилите, които се движат по отношение на спазване на изискванията за екологичните стандарти.

София се развива интензивно и преминава през силен икономически растеж, посочи тя.

Според нея предизвикателствата, които промените в климата поставят пред нас, изискват активен и интегриран подход.

Посланикът на Франция Ерик Льобедел допълни, че Франция е готова да подкрепя столицата ни в борбата срещу замърсяването на въздуха. "Ние ще изслушаме с голям интерес вашите планове за София до 2050 г. Интерес като потребители, каквито сме, но и за френските фирми, които се опитват да се установят в София", каза той.

Още новини четете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група