IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от посещаващите СПА курортите у нас са българи

България успешно може да развива туризъм и през четирите сезона, ползвайки минералния си ресурс, твърдят от СПА асоцацията

11:56 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към момента 60% от посещаващите СПА курортите у нас са българи, а 25% са от съседните страни – Македония, Румъния, Гърция. Има и гости от Израел и Русия също. Черноморските СПА центрове имат адаптирани програми за Германия, но делът все още е нисък. Това каза пред БНР Сийка Кацарова, заместник-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

В рамките на два дни от днес курортът "Св. св. Константин и Елена" е домакин на форум за СПА и балнеотуризъм. Кацарова обясни какви са проблемите на българския СПА и балнеотуризъм, като акцентира на сезонния характер на българския туризъм, който все още не можем да преодолеем.

България и Черноморието успешно могат да развиват туризъм и през четирите сезона, ползвайки минералния ресурс, с който курортите разполагат, смята експертът. Кацарова обърна внимание, че имиджът на българския туризъм все още се гради предимно на туризъм за масов, нискобюджетен в голяма част сезонен морски туризъм и зимен туризъм. 

"Св. св. Константин и Елена" е курортът, който преди много години е позициониран като целогодишен балнеолечебен курорт, но с развитието и бума в масовия туризъм в последните години цялото Черноморие основно работи сезонно, с редки изключения – има добри примери, добри практики, но те са единици, посочи Кацарова.

По думите на експерта дестинации като Поморие, като "Св. св. Константин и Елена", като "Албена", работят целогодишно, тъй като имат необходимия минерален ресурс. 

Рано е да се каже дали сивият сектор в сферата та СПА туризма ще намалее, тъй като наредбата, регламентираща този вид услуги, действа от началото на годината, каза експертът. Тя се надява проверките, които предстоят, да отсеят „менте СПА хотелите”, така че да се рекламираме като качествена и добре ргулирана СПА дестинация.

Един от проблемите пред този вид туризъм у нас е липсата на добра инфраструктура, що се отнася до мястото, откъдето извира минералната вода, стана ясно от думите на Кацарова. В момента на много места тази инфраструктура около водоизточниците е „изключително неугледна”.

Друг проблем, който чака решение, е сезонността на летищата. По думите й след активния летен сезон няма достатъчно редовни полети, което затруднява чужденците, които желаят да ползват рехабилитация и балнео услуги.

Българският бизнес в СПА туризма е готов за дуално обучение, каза още експертът и уточни, че това е пътят към подготовката на качествени кадри.

Днес е световният ден на туризма. През 1980 г. Световната туристическа организация към ООН за първи път чества 27 септември и по този начин утвърждава туризма като световен икономически отрасъл с огромно значение и принос, не само за световната индустрия, но и за културно-историческото развитие на всички нации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още