IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

63% от българите очакват повече действия от ЕС в защита на околната среда

Проучване на Евробарометър показва, че повечето европейци смятат предприетите мерки в областта за недостатъчни

16:27 | 19.08.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мерките, които предприема ЕС за опазване на околната среда, се оказват недостатъчни за повечето европейци. Проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент, показа, че 67% от гражданите на общността настояват за повече действия в сферата.

В България този процент е близък до средното за общността – 63% от участвалите в проучването са на мнение, че ЕС трябва да предприеме повече мерки за опазване на околната среда. Само 5% от българите искат разхлабване на регулациите.

Проучването показва, че като цяло страните от Източна Европа не желаят повече промени в сферата на опазването на околната среда. Само 45% от естонците, 49% от поляците, 50% от литовците и 51% от чехите искат повече мерки в тази сфера.

Най-голяма подкрепа за още екомерки има в Швеция (83%), Кипър (82%) и Испания (78%), както и в Румъния (76%).
На ниво ЕС има изготвени различни директиви, целящи опазване на околната среда – за управление на отпадъците, за замърсяването на водите и атмосферата. Разработена е и схема за търговия с вредни емисии, която ще бъде променена след срещата за климата в Париж в края на 2015 година.

Преди години Брюксел лансира и идеята си за насърчаване на зелената енергия. ЕК определи целта си 20-20-20 – до 2020 година 20% от потребяваната енергия да бъде от възобновяеми източници, емисиите да бъдат намалени с 20%, а в допълнение и енергийната ефективност да се повиши с 20%.

Тогава тези цели бяха определени като прекалено амбициозни, но днес данните показват, че повечето държави са успели да се справят с това предизвикателство. Затова наред е и новото предизвикателство – емисиите въглероден диоксид, които са основната причина за глобалното затопляне, да бъдат намалени с 40% до 2030 година. За нея обаче няма определени национални цели, а ще се гледа общото намаление на ЕС.

В допълнение се приема и ново законодателство – в областта на етикетирането на електроуредите например. Така потребителите имат по-добра представа относно ефективността на уредите, които закупуват.

Част от усилията за опазване на околната среда е и зоната „Натура 2000“ - най-голямата координирана мрежа с защитени територии в световен мащаб, припомня от своя страна ЕП. „Натура 2000“ покрива около 18% от сухоземната и 6% от морската територия на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Естествено, на българите всичко друго им е наред и затова 63% много сериозно се притесняват от недостатъчната ангажираност на ЕС с проблема за защитата на околната среда.....По цял ден седят и се притесняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още