Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

63% от българите виждат негативна тенденция в българското образование

Подкрепата за монтиране на колани в автобусите е внушителна, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“

63% от българите виждат негативна тенденция в българското образование

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

63% от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване от преди няколко години. Това са част от данните от ежемесечното и независимо във финансирането си проучване на „Галъп интернешънъл“.

На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят.

През 2012 г., в аналогичен сондаж 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили „към по-лошо“ е нараснал с 15 пункта, а „към по-добро“ е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието. 

Още по темата

По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега – са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.         

На въпрос „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41% отговарят „да следват в чужбина“. 38% отговарят „да следват в България“. Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

По-младите и по-образованите изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците. Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи.

По актуалния въпрос за коланите в превозните средства данните са красноречиви: мнозинство от 75% от българите приемат, че коланите действително помагат за безопасността. Мнозинство от 66% подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси.

Настоящата вълна на изследване е проведена между 5 и 11 септември сред 769 души. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
3
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно е , че шансовете да изчезнем като държава и народ в обозримо бъдеще от ден на ден стават все по осезаеми и реализируеми. Без радикална смяна на купения от чужбина наш политически елит ,едва ли нещо добро ни очаква!
0
 
7
 
2
преди 8 месеца
На нашите учители въпреки, че им е вменена възпитателна работа, на пракитка ИМЕ Е ЗАБРАНЕНО да възпитават. В час само зомбят телефоните, а учителите ги възприемат със същия статус, какъвто е продавача в Мак Доналс!

НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТАКА!

Всъщност им е ясно, не им трябват личности в истинския смисъл с образование, а им трябват зомбита.

Тях с кредити, шоу и пропаганда може да ги клатиш как си искаш!
0
 
4
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Винаги негативният отговор е верния за нас :)

Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали