Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

70% от денталните кабинети са прекъснали работа в началото на пандемията

В зъболекарските кабинети пациентите могат да са най-спокойни за опасността от зараза, заяви Николай Шарков, председател на БЗС

70% от денталните кабинети са прекъснали работа в началото на пандемията

Снимка: Pixabay

Опасността от фалити при стоматолозите е сведена до минимум благодарение на взетите мерки, включително възможността да се ползва мярката 60/40 при денталните практики без договор с НЗОК. Това заяви Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз (БЗС), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Гостът съобщи, че зъболекарските кабинети продължават да работят, както до момента и не предвиждат затваряне.

Извънредна е била ситуацията през първата вълна на пандемията, когато около 60-70% от кабинетите са прекъснали временно работа, докато се набавят лични предпазни средства, защото никой от тях не е бил презапасен, а държавата не е оказала подкрепа в това отношение.

„Това е мястото, където пациентите трябва да бъдат най-спокойни за опасността от зараза, защото кабинетите са обезопасени на 99% - не мога да кажа 100%, защото все пак Covid-19 не е все още напълно изучен“.

Николай Шарков обясни, че две трети от пациентите са се отдръпнали в началото на пандемията, но сега се завръщат, като още веднъж подчерта, че зъболекарските кабинети са едно от най-безопасните места. 

„Вирусът се предава на социални места, а кабинетът на лекаря по дентална медицина не е социално средище, там пациентите са по един в чакалня, всичко е дезинфекцирано“.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи