IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7,3 млн. лв. по-малко за инфраструктурни обекти в София предлага Фандъкова

Реконструкцията на парк "Заимов" се отлага за догодина, обяви столичният кмет

13:34 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага средствата за инфраструктурни обекти в столицата да бъдат намалени със 7,3 млн. лв. в рамките на актуализацията на бюджета на Столична община за 2020 г., наложена от коронавирусната криза.

„Не се отказваме от нито един обект, единствено изтегляме времето, в което ще стартират, и то според актуалното състояние на процедурите“, каза Фандъкова на заседанието на Столичен общински съвет. Обсъждането на предложението за актуализация на бюджета продължава и в момента.

Фандъкова съобщи, че тази година ще бъде завършено само проектирането на „Чепинско шосе“, транспортния тунел на НДК, локалните платна на ССТ и на улици в местността „Къро“, където също продължават процедури по отчуждаване.

Всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за чистота, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги, остават. 

Общото намаление на текущите разходи е в размер на 12,8 млн. лв., а на средствата в инвестиционната програма – с 13,3 млн. лв. Свиването на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3%, обяви Фандъкова.

Средствата за ремонт на градски градини и паркове ще бъдат намалени с 1,9 млн. лв, а реконструкциите на парк „Заимов“ и на градината „Свети Георги“ се отлага за 2021 г.

Фандъкова предлага още намаляване с 3,2 млн. лв. на средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – от  центъра за биомаса, завод за преработка на едрогабаритни отпадъци и рекултивацията на „Суходол“.

Намаляват се и заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв.

Столичният кмет посочи, че настоящата първа актуализация на бюджета е по-скоро оптимистична с планиран спад на приходите на годишна база в размер на 23,4 млн. лв.

Очакванията са данъчните приходи са намалеят с 12,1 млн. лв., включително спад на приходите от данъка за възмездно придобиване с 8 млн. лв., от данъка върху превозните средства с 3,5 млн. лв. и от туристическия данък с 600 хил. лв.

Прогнозираният спад на приходите от такси и други приходи е 11,3 млн. лв., като най-съществено ще е свиването от таксата за детски градини и ясли - 3,9 млн. лв. Очакват се също  2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари заради решението на СОС за подпомагане на бизнеса с освобождаване от такси, 1,4 млн. лв. по-малко приходи от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

Фандъкова съобщи, че вече се отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт заради намалената продажба на билети и карти и неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да се осигури функционирането на градския транспорт. „Тези средства ще бъдат покрити от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране“, каза столичният кмет.

Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19 и намалената дейност. „Затова предвиждаме предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв“, посочи столичният градоначалник.

„Градският транспорт и здравеопазването са две от сферите, за които в средата на годината, на база реалните загуби, ще предложим решение, с което да гарантираме както заплатите на всички работещи, така и да не позволим трупането на задължения“, допълни тя.

Фандъкова съобщи още, че след първия пакет от мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес и на културния сектор в София се подготвя втори пакет, който ще включва компенсации за неработещата „синя“ и „зелена“ зона за хората със служебен абонамент и винетни стикери. Това също ще доведе до по-малко приходи в сектора.

За първите четири месеца на годината спадът в планираните приходи на Столична община е 90 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, съобщи Фандъкова. Очакванията са част от приходите, които в момента не се събират, да бъдат наваксани през втората половина на годината заради удължените срокове за плащане. Други обаче ще останат много по-ниски от планираните, основно приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество и някои от таксите за услуги, каза столичният градоначалник и допълни, че е възможно спадът да продължи и през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още