IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

83,6% от децата в страната са в детски градини

Най-висок е обхватът на деца в детските градини в Разград - 92,8%, а най-нисък е в Сливен – 70,6%. В София делът е 82,2%

18:19 | 05.06.14 г.
83,6% от децата в страната са в детски градини

Към април в детските градини са 83,6% от децата в страната, каза заместник-министърът на образованието и науката Мукаддес Налбант на днешната конференция за ранно детско развитие „Първите седем”. Нарастването спрямо предходната учебна година е с повече от 1%, отбеляза тя.

Най-висок е обхватът на деца в детските градини в Разград - 92,8%, а най-нисък е в Сливен – 70,6%. В София делът е 82,2%.

Налбант подчерта, че част от основните причини за бавния темп на нарастване на обхвата на децата в предучилищната подготовка са недостатъчните места в детските градини в по-големите градове, недостатъчните средства на родителите в малките населени места и наличието на роднини, които се грижат за децата.

Трябва да се разработи стандарт за гарантиране на качеството на предучилищно образование, каза още тя.

"Трябва да продължим да работим за разработване на механизми за допълнително финансиране на детските градини. Нужни са усилията не само на официалните институции, но и на Световната банка", заяви тя.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов подчерта, че различните обществени сектори, като образование, икономика, финанси, социални грижи и други оказват влияние върху децата в тази най-ранна детска възраст. Ето защо трябва да има мерки за развитието на децата, които да обхващат всички тези фактори, подчерта той.

Грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещето, заяви още той. По думите му основният риск пред едно дете е бедността, която ограничава достъпа му до съществуващите здравни услуги.

Въпреки това здравната система осигурява на здравно неосигурените бременни жени безплатен преглед, както и безплатно израждане в избрана от тях болница, подчерта той.

Броят на специализираните институции за деца е намалял, съобщи по време на конференцията зам.–министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. През 2010 г. те са били 129, а след края на първото тримесечие на тази година те са 103.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още