IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

91% от печките на дърва и въглища са нискоефективни

Около 40% от домакинствата в България се топлят на твърдо гориво

11:26 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България твърди горива за отопление се използват в голяма част от домакинствата — около 40%, като употребата на дърва (малко над 33%) е повече от четири пъти по-висока от тази на въглища (7,5%). 91% от печките на дърва и въглища са нискоеfективни. Това показва доклад, базиран на национално представително проучване, извършено от Маркет линкс и проведено през септември 2018 г. по поръчка на сдружение „За Земята“, съобщи организацията.

Според проучването малко хора разбират връзката между замърсяването и твърдите горива. В момента редица общини планират подмяна на печки като стъпка срещу мръсния въздух. 

Процентът на използващите дърва и въглища домакинства в малките населени места е по-голям, но дори в големите градове, включително София, делът им е значителен. Домакинствата с най-ниски доходи повече ползват твърди горива.

Докато въглищата се използват основно от най-бедните, то употребата на дърва, макар и да намалява с увеличаване на дохода, остава съществен процент и сред по-богатите домакинства.

„91% използват нискоефективни до средноефективни уреди. Резултатът е голямо количество вредни емисии при изгарянето“, коментира Ивайло Попов от „За Земята“.

Повечето хора осъзнават, че мръсният въздух причинява сериозни здравословни проблеми (около 76%), но значително по-малко – около 56%, приемат, че отоплението с дърва и въглища има сериозен принос за това замърсяване.

Колебаещите се са малко над 20%.

Така може да се заключи, че има съществено неразбиране за връзката между влошаването на здравето и употребата на тези горива.

Близо 29% от използващите дърва и малко над 42% от използващите въглища биха се включили в подмяна на печките, ако има такива програми. Но делът на тези, които не биха променили начина си на отопление, остава висок.

От „За Земята“ считат, че с цел по-чист въздух може да се въвеждат зони с ниски емисии (включително забрани за горене на дърва и въглища).  Природозащитниците настояват за комплексна информационна кампания за негативните ефекти върху здравето в комбинация със стимули за подмяна на уредите.

Повечето запитани при подмяна биха предпочели финансова помощ като процент от цената пред нисколихвен кредит.

Помощ за подмяна на отоплението в комбинация с поставяне на изолация и подмяна на дограма е по-желана, особено сред тези, които предпочитат директна помощ, а не заем. Около половината отопляващите се с дърва или въглища предпочитат да продължат да се отопляват с твърдо гориво, но с по-високоефективни уреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още