IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95 млн. лв. подкрепа с оборотен капитал е изплатена до момента

Все още се обсъждат конкретните параметри на подпомагането от третата фаза на програмата. Повече яснота ще има до седмица, обявиха от НАП

13:44 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 10 хил. заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лв. са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенция за приходите (НАП), обявиха от ведомството.

Оттам съобщиха още, че кандидатите, които работят с над 15 хил. обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип мол, туроператори и турагенти и много други, са получили днес по сметките си близо 15 млн. лв. финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20% или 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП. 

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30 март 2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица. 

Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.  

„Ликвидната подкрепа с оборотен капитал достигна близо 100 млн. лв. в момент, в който бизнесът най-силно се нуждае от нея. Удовлетворени сме от това, че НАП може да е полезна за обществото дори в нетипична роля в сложната здравна и икономическа среда, в която се намираме“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова, цитирана в прессъобщение от ведомството.

От НАП припомнят още, че днес е последният ден, в който физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си до 31 март, да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, напомнят от НАП.

От старта на данъчната кампания до момента са подадени близо 190 хил. декларации за облагане на доходите,  съобщават от приходната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още