IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Кунчев: Очертават се проблеми в туризма заради слабия интерес към ваксините

Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи

09:28 | 10.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Това каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той прогнозира възможни проблеми с туристическия сезон и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви Кунчев. 

„Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв”, посочи Кунчев.

Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок – почти всеки ден се регистрират над 2000 случая.

Забелязвало се и задържане на настанените в болници, което е сравнително добър показател. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения.

„Пет области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато...Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно”, подчерта Кунчев.
Най-натоварено според него е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.
Новите мерки за ресторантите

Кунчев коментира, че стремежът е да могат хората с COVID сертификат, които в 90% са имунизирани, да имат пълна свобода на предишния си живот. Да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на  заведения, театър.

“Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%. В крайна сметка, това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза”, обясни здравният инспектор.

Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката. Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. А организацията трябва да бъде задължение на собствениците.

„Виждали сме как става, с мобилен телефон на входа много бързо може да се провери QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се достигне до лични данни. Единственото потвърждение е, че собственикът е ваксиниран”, обясни Кунчев. И подчерта, че ще има и засилени проверки.

Кунчев очаква тестовете да станат много по-достъпни и евтини. Предстои мярката да бъде обсъдена с културния и спортния сектор. Очаква се тя да влезе в сила от началото на ноември.
За четвъртата вълна

Доц. Кунчев подчерта, че не само в България цифрите са високи. По негови думи цяла Източна Европа е в пика на четвъртата вълна.

За фалшивите сертификати здравният инспектор обясни, че може да бъде разкрит, ако е подправен. Ако обаче двете страни - лекар и пациент, се договорят и ваксина не е поставена, но сертификатът е издаден и разпространен във всички журнали, то тогава издаденият документ на практика е верен, но не е вярно, че лицето е ваксинирано.
Според него към момента нов локдаун не се налага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Проблемите ще са единствено за производителите на ваксини и многото плъхове на хранилка при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Кунчев - лъжец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
xapoznai
преди 2 години
Проблеми в туризма не съм сигурен дали ще има, но е крайно време да спрете с глупостите срещу ваксините. Няма нито една причина да не си поставите ваксина, а хиляди за обратното. Вероятността да се заразиш от ваксиниран е 10 пъти по-малка, вероятността да умреш от ковид ако си ваксиниран е 14 пъти по-малка. Разбира се, не трябва да се подценява шанса да ни чипират или да открием че имаме кръвно (както преди така и след ваксинирането).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Naematel
преди 2 години
Глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Тоя плъх сега работата му е да изкара възможно най-голяма ковид смъртност на документи, за да си оправдае съществуването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Един Българин
преди 2 години
Ходих лятото 1 месец на море на различни места. Скъсаха се туристи да ми говорят "ей, колко е готино, че тук всичко е разрешено и няма Ковид глупости! Догодина пак сме в България!", а този ще ми обяснява как ще ни избягват. Кой ще ни избягва? Имаше англичани, поляци и какви ли не. На скоро ходих на лекар и тя се оказа емигрант от Канада в България. Питах я защо и тя ми каза ми ние семейството сме българи и ни омръзна да ни ограничават! От какво по-точно пази ваксината? Доказаха че от заболяване и разпространение не пази. За по-лека "смърт" също неможаха да докажат. За какво да рискуваме при положение че около мен половината здрави и прави се боцнаха веднъж и имат проблеми с кръвното, а единия за малко да гризне дървото. Много е лесно платен книжен плъх като този да дава акъл, който не е и негов на всичкото отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още