IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абонираха учените за електронните бази данни на издателство „Елзевиер”

Информацията в публикациите ще помага да се извършват висококачествени научни изследвания

17:12 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за национален абонамент за достъп до електронни бази данни, съдържащи пълнотекстови научни списания и публикации, книги и реферативни издания.

С осигуряването на средствата ще бъде гарантиран достъпът на научните организации до наукометричните, реферативни и пълнотекстови бази данни на издателство „Езевиер”.

Elsevier публикува научна литература, като обемът на неговата продукция се оценява на една четвърт от всички статии, издавани в академичните периодични издания. Издателството поддържа своя собствена база данни (Scopus), чрез която са достъпни около 10 млн. публикации. Издателството ползва научната продукция на около 4 500 организации и университети от 180 страни в света.

Потребители на продуктите на компанията са научно-изследователски центрове по цял свят (университети, библиотеки, министерства и ведомства), а също и частни корпорации от Европа, Америка и Азия. Броят на потребителите, ползващи информацията на издателството, се оценява на 30 млн. души.

С информацията, която се съдържа в базата данни, ще могат да се извършват съвременни и висококачествени научни изследвания в полза на обществото и икономиката.

Реферативните и наукометрични бази данни са единствен източник на информация за подготовката и последващата оценка на проектни предложения по Приоритетна ос 1 на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Индикаторите са в основата на формирането на класацията по Рейтинговата система на висшите училища в България.

Базите данни са основен източник на информация при прилагането на Правилника за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научни организации, както и на дейността на Фонд „Научни изследвания“.

С правилника ще се улесни прозрачното, справедливо и ефективно разпределение и управление на публичните средства за научни изследвания на базата на постигнатите резултати.

Неговото прилагане ще доведе до засилване на конкуренцията и повишаване на качеството на научните изследвания в държавните висши училища, както и за утвърждаването на част от институциите за висше образование като научни центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още