Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Абровски: Одити в земеделието вече ще показват как са изразходвани субсидиите

Не може да оставим да изчезнат малките производители – те са гръбнакът на селските райони, посочи председателят на парламентарната комисия по земеделие

Абровски: Одити в земеделието вече ще показват как са изразходвани субсидиите

Снимка: Pixabay

Одитите в земеделието, които Европейската комисия ще прави на държавите членки, вече ще бъдат коренно различни, защото вече няма универсални правила и всяка държава ще залага мерки според своите специфики. Това коментира по БНР Пламен Абровски, председател на парламентарната комисия по земеделие. По думите му България трябва да върви по този път при определяне на правилата в новия стратегически план от новия програмен период на Общата селскостопанска политика в земеделието.

Според депутата на „Има такъв народ“ Европейската комисия си задава въпроса къде са отишли милиардите от субсидии досега, след като в България ядем предимно вносни плодове, зеленчуци и месо и произвеждаме предимно зърно.

„Това е нещо, за което много рядко чувам да се говори. Този въпрос си го задава също Европейската комисия. И точно поради тази причина, когато представиха реформата през 2018 г. на новата Обща селскостопанска политика, едно от изключително важните неща бяха индикаторите. Вече ние ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това. До този момент никой не е изисквал от държавите членки да го правят“, посочи Абровски.

Още по темата

По думите му промените ще засегнат и отговорностите на Народното събрание в процеса на вземане на решения в Европейския съюз, което в момента липсва в българското законодателство. 

Депутатът напомни, че в стратегическия план за следващия програмен период субсидиите са за 7,5 млрд. лева и заяви, че определени национални решения трябва да минат през Народното събрание. „За да може министърът да каже коя мярка с колко пари ще разполага, той трябва да знае дали ще има таван на плащанията и какъв ще е максималният размер на преразпределителното плащане – първите хектари за най-малките и уязвимите“, аргументира се Абровски.

Той потвърди, че това трябва да бъде записано в Закона за подпомагане на земеделските производители, след произнасяне на парламента. 

Председателят на парламентарната комисия по земеделие съобщи, че на среща с браншовите съюзи днес ще се обсъди дали да остане предложеният от земеделското министерство 100 хиляди евро таван за плащанията.

„Таванът от 100 хиляди евро е записан в коалиционното споразумение“, припомни Абровски и поясни, че по време на служебното правителство са били изработени девет варианта, а сега се предлага и десети.

Според него най-важното е да се създадат правила, които да не заобикалят тавана. Той се надява те да са ефективни и да с прилагат успешно. Абровски отбеляза, че тези правила ги е имало и досега, като уточни, че има санкционирани стопанства. Той се надява, че ще се подпомогнат малките и средните земеделски производители, но е категоричен, че това не бива да става за сметка на изсветлените заплати в сектора.

„Трябва да постигнем баланс. Не казвам, че трябва да помагаме на големите, но не трябва и да разрушаваме нещо, което в момента е направено. Ако вие имате бизнес, който сте градили с години, да дойде някой и да ви каже – прекалено много бизнес имате, това не е редно. Но в същото време не можем да оставим да изчезнат малките производители, защото те са гръбнакът на селските райони. Без тях ние нямаме селски райони“, е мнението на председателя на парламентарната комисия по земеделие.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание