IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ няма да подкрепи ген. Румен Радев, ще предложи алтернатива

Кандидатурата на партията ще е достатъчно популярна, заяви Георги Първанов

13:16 | 24.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

АБВ се отказа от кандидатурата на ген. Румен Радев. Партията на Георги Първанов реши да търси друг вариант за президентските избори.

"АБВ няма да подкрепи кандидат за президент на ръководството на БСП и ще предложи на своите избиратели алтернатива", съобщи на извънреден брифинг днес Ивайло Калфин, пише Dnes.bg. Решението е взело Изпълнителното бюро на партията.

Лидерът Георги Първанов обясни, че кандидатурата на партията ще е достатъчно популярна. Решението за нея ще се вземе от Националния съвет, но АБВ нямало да бърза с нея.

Отказът от ген. Радев идва в отговор на решението на БСП да прекрати преговорите с АБВ за обща кандидатура за президент. Новината бе съобщена от Корнелия Нинова вчера. Днес тя обясни, че не може да приема безпринципното поведение на партньорите си, които докато преговаряли с червените за общ президент, се договаряли с ГЕРБ и РБ за общи кметове.

Социалистите обявиха, че Радев ще бъде техен кандидат и оставиха отворена вратата към хората на Първанов - ако искат, да го подкрепят, като част от голям съюз зад БСП.

"С решението си да прекрати разговорите с АБВ за общо явяване на изборите, БСП подаряват тези избори на ГЕРБ", коментира Калфин. Според него решението на социалистите показало страхът на БСП да поеме отговорност.

"Решението е политически некоректно", обявиха още от АБВ. От там смятат, че то е взето еднолично от лидера на БСП Корнелия Нинова.

До няколко дни АБВ ще реши как ще участва в изборите.

"Здравите сили победиха здравия разум", коментира ситуацията и лидерът на АБВ Георги Първанов. Той се извини на колегите си от АБВ, че направил компромиси, надхвърлящи границите на нормалната позиция.

Първанов обвини Нинова, че е извила ръцете на ген. Румен Радев да даде съгласие преди излизането на указа за освобождаването му. "Надявам се на АБВ повече да не й се налага да избира между ГЕРБ и БСП", каза още Първанов.

Той обясни, че партията му ще се бори за балотаж и че отива в левия център, където ще си партнира с други политически формации.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 7 години
Няма шанс срещу Фъндъчката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Този човек - Първанов докато не се докопа отново да се кандидатира за президент няма да спре Това че няма право на трети мандат въобще няма да го спре Тои прекрасно знае че българските закони са неясни неразбираеми многозначителни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Монти
преди 7 години
Румен Радев ще е следващия президент на България и липсата на подкрепа на ренегата Гоце е още един плюс към неговата кандитатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 7 години
Абе , еваларката на Корнелия че резна мазника Гоце ! БСП били загубили изборите - те общо взето нямаха и шанс да ги спечелят , но поне намазаха ските на тия отворковци който едвам влезнаха в парламента , а на президентските избори ще имат 0.01 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Щом генералите по политически път отиват във властта, ясно е на какво ниво е армията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още