IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ поиска бързо съставяне на служебно правителство

От партията смятат, че този парламент не може да излъчи нов кабинет

13:19 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

Това Народно събрание не може да излъчи ново правителство при декларацията на ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков след проведените консултации с президента Росен Плевнелиев. Лидерът на партията Георги Първанов не дойде за срещата на "Дондуков" 2.

Според Петков всичко останало е пи ар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани.

"Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет", заяви Петков. 

Според него би било много лош знак, ако при встъпването си в длъжност новоизбраният президент смени и назначи ново служебно правителство. По думите му не трябва да се допуска нищо, което да внесе допълнително нагнетяване на напрежение.

"Нямаме никаква амбиция да се ангажираме под каквато и да е форма с работата на служебното правителство", каза още Румен Петков.

На срещата при президента от АБВ са заявили, че би било сериозна грешка, ако това НС започне да се занимава с приемането на нова изборна уредба. Петков каза, че има "абсолютна институционална неподготвеност" за райониране на страната.

"Нито "Информационно обслужване", нито службите на МРРБ, нито ГРАО са готови с какъвто и да е анализ, още по-малко с предложение за райониране", обясни Петков. Според него това е въпрос на много сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск, в това число НС.

"Отиващото си Народно събрание очевидно няма нито политическото доверие, нито обществената подкрепа, нито потенциала да направи каквито и да е сериозни анализи и промени в тази посока", каза Румен Петков.

Днес завършва кръгът консултации на президента Росен Плевнелиев с парламентарните сили, които държавният глава провежда в рамките на конституционната процедура след оставката на правителството и преди да започне връчването на мандати за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

В началото на срещата с представителите на ПГ на АБВ президентът Плевнелиев отново каза, че ще положи всички усилия и това е неговото категорично убеждение, че трябва да се направи всичко възможно 43-то Народно събрание да продължи своята работа.

Темите, които обсъжда президентът с парламентарните групи, са възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати или период за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ия парламент.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още