IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ ще иска преформатиране на правителството

Георги Първанов атакува президента и министри от Реформаторския блок

15:36 | 20.03.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лидерът на АБВ Георги Първанов използва дискусия за сигурността, за да отправи остра критика към военния министър Николай Ненчев и президента Росен Плевнелиев. Освен това, той поиска преформатиране на правителството. Това стана във формата „Президентски дебати 2016” във Велико Търново, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

„Има министри – в това число и особено споменатият министър (Николай Ненчев-б.р.), които не само, че не са полезни, те откровено са вредни. Той излъчва сигнали, с които ние не си създаваме гаранция за военната сигурност, по-скоро провокираме напрежение в отношенията с други държави, да не говорим, че много от нещата говорят за хаос, за неизпълнение на поставените планове”, посочи президентът (2002 г. – 2012 г.).

Той атакува и приемника си на поста държавен глава – Росен Плевнелиев. „Неговото отсъствие от решаването на важни въпроси, неговото поведение, което също има елементи на провокация, на поставяне на напрежение в отношенията ни със съседни и по-далечни държави. Това са неща, върху които трябва да има нетърпимост в обществото”, заяви Първанов.

Според него и в здравеопазването, друг ресор, даден на Реформаторския блок, има проблеми: „Отново ще кажа, премиерът решава дали този или друг министър да реализира новата политика, но очевидно министър Москов не се справя”.

Първанов даде заявка за по-различна роля на отделните партньори във властта.

„Статуквото в парламента се променя и сигурно от това би трябвало да следват някакви промени и в съотношението в самия кабинет, но това решава министър-председателят”, каза Георги Първанов.

По думите му коалицията трябва да стане по-работеща, защото „някои от политиките и, в това число, и така наречените реформи, изостават”.

От АБВ предлагат да се преразгледа политическата декларация в подкрепа на правителството, съобщи във Велико Търново вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, пише БТА. Той уточни, че има нови моменти, които трябва да бъдат включени в политиките на споразумението.

"Тогава ние не говорехме за бежанци, за напрежение около границата ни, включително между Турция и Русия, както и за процесите в Европейския съюз", отбеляза вицепремиерът  Ивайло Калфин, който също участва в дебата "Президентът - гарант или риск за националната сигурност".

Той допълни, че в подобно предложение няма драма и посочи, че до края на следващата седмица всеки от партньорите, подписали споразумението, който има виждане за нови приоритети, може да ги предложи за обсъждане.

Партия АБВ подкрепя задължителното гласуване като временна мярка за намаляване на корпоративния вот, но е против въвеждането на санкции, каза Ивайло Калфин. Според него е абсурдно да се реже от социалните помощи, като форма на санкция за негласуване и няма как те да се обвързват с участието в избори. Калфин каза, че при задължителното гласуване по-скоро трябва да се мисли за стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Аз съм абсолютно против Б-я да бъде управлявана от послушковци и платени клакьори на НАТО и евроатлантия. Б-я има уникална история и на върха не бива да застават предатели, стига вече предатели!!! От там нататък - българите ще се справят, ако на върха не са платени анти-българи! А всеки, който отрича нашата история е ПРЕДАТЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 8 години
да разбирам, че ти си доволен от сегашните и предишните управлаващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 16
contra2
преди 8 години
Точно в това е проблемът - че Вие не искате от никого да бъдете управлявани! Вие сте чисто и просто анархисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
fortiss
преди 8 години
тези искат да ни управляват - старите песни на стар глас, няма да спре пропадането ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
fortiss
преди 8 години
заминаваме си !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Pronto
преди 8 години
Да му е честито на Боко! С такива коалиционери, не му трябва опозиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още