IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Имаме подкрепата осигурителният доход да се повиши на 2400 лв от 2014 г.

Окончателно решение дали да падне тавана на пенсиите ще бъде взето на 1 ноември

09:17 | 19.09.13 г. 2
Адемов: Имаме подкрепата осигурителният доход да се повиши на 2400 лв от 2014 г.

"Имаме подкрепата на Министерството на финансите таванът на осигурителния доход да се повиши до 2 400 лв. от 2014 година. Изключително трудно е да се вземат справедливи решения, тъй като нашата система е солидарна – между високодоходни и нискодоходни групи, работещи и безработни".  

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването "Тази сутрин" пред bTV. Той все пак уточни, че това предложение ще бъде дискутирано допълнително с работодатели и синдикати в тристранния съвет.

Според него в момента малко над 90 хил. души у нас имат декларирани над 2 200 лв. месечни доходи тази година и те ще плащат повече. Той посочи, че нетният ефект от повишаването на тавана ще бъде 25 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване.

По отношение на пенсиите социалният министър припомни, че таванът им в момента е 35% от максималния осигурителен доход. "Кабинетът ще работи за достигане на максимален размер на пенсиите 840 лв., но само ако в закона остане текстът, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от първи януари 2014 г.", поясни Адемов.

Вчера стана ясно, че окончателно решение за тавана на пенсиите ще бъде взето до 1 ноември, когато ще стане ясен проектобюджетът за 2014 г.

Едно от предложенията на Консултативния съвет по въпросите на социалното осигуряване към Министерството на труда и социалната политика е да отпадне таванът на всички пенсии. Това обаче ще струва 125-126 млн. лева допълнително на бюджета за следващата година, което е непосилно, потвърди вчера Адемов на пресконференция след заседание на съвета.

Социалният министър изрази притеснението си, че ако не падне таванът на пенсиите, младите хора ще бъдат демотивирани да се осигуряват на пълната си работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
А аз преди няколко дни чух новината, че за последните две години осигуряващите се в България са намалели с още четиристотин хиляди. Накъде ли върви пенсионната система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Таванът трябва да остане. Нямате пари. Освен това оправете това ранно пенсиониране и прегледайте тези "по болест"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още