IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Мерките по пенсионната реформа няма да постигнат финансова устойчивост

Това са палиативни мерки, които се опитват да замажат ситуацията с пазара на труда и с икономическия растеж, заяви председателят на социалната комисия

11:26 | 14.05.15 г. 3
Адемов: Мерките по пенсионната реформа няма да постигнат финансова устойчивост

Няма да се постигне финансова устойчивост на пенсионната система при сега заложените параметри, предложени от социалното министерство за пенсионната реформа. Тази теза защити пред телевизия Bulgaria On Air председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

По думите му финансова устойчивост няма да се постигне, защото все още зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет е много голяма – близо 1,9 милиарда лева годишно държавата изплаща допълнително, за да попълни дефицита на ДОО. Наред с това още 4,7 милиарда лева годишно плаща държавата като особен осигурител в системата, напомни Адемов.

Той коментира, че с предложеното от социалния министър Ивайло Калфин нарастване на осигурителните вноски трудно може да се постигнат търсените фискални цели. Социалното министерство предлага увеличение на осигурителните вноски за период от 12 години напред с общо 4,5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии", а на следващата година - с 0,2 процентни пункта вноската за фонд "Безработица".

Настоящото предложение означава 100 милиона лева допълнителни приходи в осигурителната система за година, а за целия период –  около 1 милиард лева допълнителни приходи. А целите са финансова устойчивост на системата и адекватност на пенсиите, припомни председателят на комисията в НС.

„Да се вторачим само в пенсионната възраст и стаж и в осигурителните вноски не е достатъчно силен аргумент. Има и други инструменти за постигане на устойчивост – да се увеличи събираемостта, а това минава през икономически растеж, през повече заетост и по-високи доходи. Всичко останало са палиативни мерки, които се опитват да замажат ситуацията с пазара на труда и с икономическия растеж. Ако можем да постигнем икономически растеж през следващите години, това означава, че няма да се стигне до увеличаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски“.

Очевидно е, че по основните параметри на пенсионната реформа – повишаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски, трудно може да се постигне съгласие, коментира той.

Според Адемов най-вероятно синдикатите няма да отстъпят от позицията си да не се увеличава възрастта за пенсиониране, особено на категорийните работници.

Вчера след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори не постигнаха съгласие по предложената от социалния министър пенсионна реформа. Премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране не подлежи на обсъждане.

Въпросът как ще се пенсионираме остава отворен през следващата седмица до заседанието на Министерския съвет, когато предложенията за пенсионна реформа ще се обсъждат от кабинета.

По думите на Хасан Адемов заради лошата демографска ситуация у нас е очевидно, че трябва да се търсят възможности за увеличаване на пенсионната възраст. Той изтъкна, че големият проблем е, че най-масовата трета категория е понесла най-тежко реформата, защото през годините постоянно е нараствал стажът за пенсиониране и при мъжете, и при жените. Адемов напомни, че в следващите години възрастта за пенсиониране на двата пола трябва да бъде изравнена до 65 години.

След тази стъпка увеличаването на възрастта за пенсиониране следва да се обвърже със средната продължителност на живота, потвърди той. „Този автоматичен механизъм на практика елиминира натиск от държавата или от работодатели и синдикати. Тази практика вече функционира в някои от европейските страни, но за нас е още рано да въведем този механизъм“, каза Адемов. Ако автоматизмът се приложи сега, ще настъпи хаос, смята той.

Възможно е да има разграничение при пенсионирането на служителите от сектор „Сигурност“ – административните служители и тези, които работят при тежки условия в системата, да се пенсионират при различни условия, каза Адемов, но уточни, че промяната трябва да тръгне от Министерството на вътрешните работи и от Министерството на отбраната. Според него в тази мярка има логика, защото хората, които са на терен – пожарникари, полицаи, биха могли да се възползват от ранното пенсиониране, но всички останали трябва да се пенсионират по общия ред. На този етап едва ли от МВР ще успеят да се справят с тази задача, прогнозира Хасан Адемов.

Още новини вижте в сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Проблема не може да се разглежда едностранно тоест трябва да се сложи на масата всичко Някъде четох ,че Холандия 16 млн. жители има около 45 000 държ.администрация а България 8 млн. имаме 96 000 а според някои 114 000 - - http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100У нас 22% от раб.сила са на бюджетна издръжка а според данни на ОИСР в Корея и Япония публичната заетост е не повече от 5-7% от работната сила. В Австрия и Нова Зеландия е около 10%, в Германия и Испания - 12-14%. Дори печално известната Гърция има по-малък дял на заетостта в публичния сектор от България! Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
...Има и други инструменти за постигане на устойчивост да се увеличи събираемостта, а това минава през икономически растеж, през повече заетост и по-високи доходи. Всичко останало са палиативни мерки....===========Безсмислени приказки. Всички го знаем това. Да каже как да постъпим сега при днешните условия.Впрочем проблеми с пенсионните системи има навсякъде по света и всеки някак си ги решава.Някои по-лесно, други по трудно в зависимост от това какво е мисленето на хората в съответното общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Батя
преди 8 години
Замълчи наглец, вас ви видяхме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още