IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Промените за втора пенсия имат нужда от широка и експертна дискусия

ДПС подкрепя част от промените в Кодекса за социалното осигуряване на финансовия министър

11:11 | 04.05.16 г.
Адемов: Промените за втора пенсия имат нужда от широка и експертна дискусия

ДПС подкрепя част от промените, предложени от финансовия министър Владислав Горанов в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), но те трябва да бъдат подложени на по-широка дискусия от поне шест месеца, след което в хода на бюджетната процедура да бъдат приети с консенсус. Това каза пред БНР Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика в парламента.

Промените в Кодекса за социалното осигуряване трябва да се обсъждат задължително от по-широк кръг експерти, за да се защитят в най-висока степен осигурените лица, категоричен е Адемов. Той обърна внимание, че в казуса участват освен осигурените лица със своите средства, и работодателите. Ето защо социалните партньори няма как да бъдат изолирани при подготовката на един такъв проект, както и Министерството на труда и социалната политика.

Адемов подчерта, че финансовият министър е дал заявка за изслушване на всички позиции.

По думите му има "достатъчно положителни неща" в предложения от Горанов проект.

Адемов посочи например усъвършенстването на изискванията към членовете на управителните и контролни органи, новите изисквания към системите за управление на самите пенсионноосигурителни дружества, новите изисквания и към банките-попечители, които съхраняват финансовия ресурс, както и възможности за инвестиции и съответно за увеличаване на доходността. Като положителна стъпка Хасан Адемов посочи и възможността осигурено лице с инвалидност над 89,99% да ползва целия финансов ресурс еднократно наведнъж, а не както досега – на 50%. Това са важни, допълнителни неща, които няма как да бъдат отхвърлени, каза той. 

За Хасан Адемов е редно обществената и експертна дискусия по предложените промени да продължи до приключването на стрес тестовете на пенсионните дружества и в хода на бюджетната процедура, ако се наложи, да бъдат приети съответните промени в КСО. Следва да се включи и Националният осигурителен институт, така че дискусията да е пълноценна.

Припомняме, че в края на миналия месец Министерството на финансите предложи пенсиите от частните фондове да се изплащат от общ пул, а не от индивидуални партиди, за да се намали инвестиционният риск. Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати.

Предложението беше прието нееднозначно. Пенсионните дружества настояха осигурените за втора пенсия лица да получат правото на избор дали искат да получават пожизнена или срочна пенсия, или натрупаните средства по партидата им да им се изплатят накуп при пенсиониране.

Според експерти обаче има нужда от по-ясна регламентация на системата за изплащането на втора пенсия, защото такава не е налична в момента.

Вчера от гражданската квота на Реформаторския блок поискаха министърът на финансите Владислав Горанов да оттегли предлаганите от него промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с партидите в частните пенсионни фондове. От политическата сила настояха промените да бъдат обсъдени широко - поне в продължение на шест месеца, от експерти, както и да се изчакат и стрес тестовете за частните пенсионни фондове в края на годината.

Темата за последните промени в КСО може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още