Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адемов: Трябва да следваме политика по доходите, догонваща средните нива в ЕС

Липсата на механизъм за определяне на минимална работна заплата става все по-сериозен проблем, смята председателят на комисията по труда в НС

Адемов: Трябва да следваме политика по доходите, догонваща средните нива в ЕС

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

България трябва да следва политика по доходите, която да е догонваща средните нива на заплащане в Европейския съюз. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти в Добрич, цитиран от БТА.

По думите му на този етап възнагражденията в страната са 40% от средните заплати в Европейския съюз.

В отговор на въпрос за протестите в някои сектори с искане за по-високи възнаграждения Адемов коментира, че един от големите проблеми е, че в страната няма механизъм за определяне на минималната работна заплата. 

Още по темата

“За съжаление, механизмът, който беше предложен от Министерството на труда и социалната политика, не беше възприет от социалните партньори. Работодателите настояват договарянето на минималното възнаграждение да става по браншове и професии”, поясни депутатът.

Според него точно това е една от причините за напрежението в някои сектори, в които хора без квалификация, без никакъв принос за увеличаване на производителността, достигат заради ръста на минималната заплата средните възнаграждения.

Така в лечебни заведения санитарки получават заплащане, близко до това на медицинските сестри. В по-малките общини началници на отдели също са с възнаграждения, близки до минималната заплата, даде пример депутатът.

Адемов допълни, че продължават и структурните проблеми на пазара на труда, като работодателите изискват едни умения и квалификация от работната ръка, а образователната система им предлага друг тип кадри.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч