IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ е проверила с 42% повече обществени поръчки, но актовете намаляват с 20%

През 2020 г. Агенцията за държавна финансова инспекция е извършила 375 проверки, свързани с разходването на 1,7 млрд. лева публични средства

21:11 | 28.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е извършила през миналата година 375 финансови инспекции и проверки, свързани с разходването на близо 1,7 млрд. лева публични средства. Това показва годишният отчет за дейността на институцията през 2020 г., приет от Министерския съвет, съобщи правителственият пресцентър.

Приоритет на АДФИ е осъществяването на последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки. От приключените през годината финансови инспекции и проверки с най-голям относителен дял - 57%, са свързани с възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Проверени са общо 1 520 обществени поръчки, което е с 42% повече спрямо 2019 г., като за същия период съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) за неспазване на Закона за обществените поръчки са с 20% по-малко.

При осъществяване на инспекционната дейност през 2020 г. от органите на АДФИ са съставени общо 878 акта, като отчитат намаление от 6% спрямо 2019 г.

АДФИ отчита съществено намаление и на най-тежките финансови нарушения при разходване на публичните средства. В сравнение с 2019 г. установените вреди са с 45% по-малко, а индикаторите за измама намаляват с 57%. С 48% по-малко са нецелево разходваните средства, което показва тенденция за подобряване на средата при разходването на публичните средства.

Проверките на АДФИ са по 434 искания и сигнали, което е функция от обединяването на повече искания при извършване на една финансова инспекция с цел постигане на по-голяма ефективност и оптимизиране на контролната дейност.

Данните показват, че се запазва натовареността на финансовите инспектори и ефективността на инспекционната дейност, независимо от епидемиологичната обстановка и произтичащите от нея ограничения.

През изминалата година най-много финансови инспекции са извършени в общини - общо 165, следвани от разпоредителите с държавен бюджет (68) и тези в държавни предприятия и търговски дружества с блокираща квота държавно участие в капитала (58).

Плановата инспекционна дейност на АДФИ през миналата година е с фокус върху секторните възложители в областта на ВиК и транспортните услуги, и университетите. Основните предпоставки за това са обемът на обществените средства, които този вид организации управляват, и засиленият обществен интерес.

През отчетения период в АДФИ са постъпили общо 701 сигнали и искания за извършване на финансови инспекции от държавни органи, физически и юридически лица, от които 534 приети за възлагане на финансови инспекции, а останалата част са изпратени на компетентните лица и органи.

И през 2020 г. се затвърждава и задълбочава взаимодействието на АДФИ с Министерството на финансите, като резултат от провежданата политика за последващ контрол по отношение на разходването на публичните средства.

Сходна е тенденцията по отношение на взаимодействието на АДФИ с органите на прокуратурата като продължение на политиката, водена за борба с измамите и злоупотребите при разходване на публичните средства. С най-голям относителен дял са инспекциите, възложени от органите на прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още