IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ откри нарушения за 4,12 млн. лв. в договори за обществени поръчки

Финансовите инспектори са проверили общо 542 обществени поръчки за над 230 млн. лв

18:54 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През четвъртото тримесечие на 2016 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключиха 176 финансови инспекции, 80 от които бяха по подадени сигнали, а 96 - на база на утвърдения годишен план.

Констатираните по време на финансовите инспекции вреди са на стойност 4,12 млн. лв., като от тях вреди за 71 112 лв. са предотвратени, а вреди за 559 102 лв. са възстановени в рамките на проверките.

Сред проверените контракти е и скандалният договор между  Министерство на земеделието и храните и „Юнайтед Травъл Ейджънси“ ЕООД  за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на ведомството. Установените от АДФИ вреди възлизат на 368 934 лева, но според доклада на инспекторите, те са били възстановени.

Припомняме, че през 2015 г. „Юнайтед травъл ейджънси“ ЕООД беше класирана на първо място за обслужване за самолетни билети на Министерството на земеделието и храните. Тогава избухна скандал с обосноваването от агенцията на даваната 100% отстъпка от цената на самолетните билети при пътуваща група от страна на ведомството.

Не стана ясно как фирмата ще обслужва министерството и дали въпросната отстъпка е реална (на практика служителите на МЗХ трябваше да пътуват безплатно). В крайна сметка министърът на земеделието и храните Десислава Танева реши да спре изпълнението на договора 14 месеца по-късно (през септември 2016 г.), заради допуснати сериозни нарушения от страна на туроператора.

В договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ също е открито нарушение. Става дума за обществена поръчка с предмет „Определяне на изпълнител за проектиране и строителство на обект „Проектиране и строителство (инженеринг) на нови пътни връзки и мерки за укрепване, отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия и удължаване на мост над река Върбица на обект: Път Е-85 (I-5) „Кърджали – Подкова” и избор на изпълнител, в т.ч. изпълнението на сключения договор.

Поръчката е на стойност 12,4 млн. лв., но от АДФИ не съобщават какво точно е нарушението, а само че е предотвратено. 

При проверка за законосъобразност в областта на обществените поръчки на възложена през 2014 г. обществена поръчка с предмет „Разработване на специализиран софтуер „Регистър за разработване на проекти“ във Фонд „Научни изследвания” също са открити нередности. Стойността на проверените договори е 250 000 лв. 

Финансовите инспектори са проверили общо 542 обществени поръчки за над 230 млн. лв. и са констатирали 60 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 17,2 млн. лв.

Установени са 61 „индикатора за измама“ по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция, съобщават още от АДФИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още