Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АДФИ ще инспектира Благоевград за обществена поръчка за осветлението на града

Антикорупционен фонд е подал сигнал за допълнително споразумение с общината за изграждане на LED осветление с допълнителна извънредна строителна дейност

АДФИ ще инспектира Благоевград за обществена поръчка за осветлението на града

Снимка: Община Благоевград

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград, след сигнал на Антикорупционен фонд (АКФ).

Още по темата

Сигналът е подаден от АКФ на 28 септември миналата година и алармира за нередности в допълнително споразумение по договор между общината и Обединение „LED светлина 2015“, съобщиха от фонда.

Договорът на стойност над 1,845 млн. лева с ДДС е сключен на 2 декември 2015 г., а повече от година по-късно, на 6 юни 2017г. двете страни сключват допълнително споразумение за още 433,363 хил. лева с ДДС, с което е възложена допълнителна строителна дейност поради възникнали непредвидени обстоятелства.

За 45, от общо 47-те подобекта по проекта, се установяват възникнали непредвидени обстоятелства.

Експертните становища най-често споменават следните непредвидени обстоятелства: силно корозирали стълбове, липса на стълбове вследствие на извършено ПТП, дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела.

Сред другите обстоятелства, налагащи извършване на допълнителни строително-монтажни работи, са и неподходяща височина на съществуващите осветителни тела и неподходящо местоположение на съществуващите стълбове.

На отговор на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от АКФ, Община Благоевград отговаря, че преди възлагането на поръчката е направен задълбочен анализ на системата за улично осветление и е събрана и анализирана голям обем информация за различните елементи.

След такъв задълбочен анализ преди възлагане на обществената поръчка, съмнение буди фактът, че се налага извършване на допълнителни дейности за над 433 хил. лева с ДДС.

От правния екип на Антикорупционния фонд напомнят, че възлагането на такива допълнителни строително-монтажни работи и изменението на договора са принципно допустими от закона, но само при спазването на определени условия.

За да може възложителят да се възползва от предвидената от закона възможност за изменение на договор за обществена поръчка, следва да са налице редица условия, сред които и наличието на непредвидени обстоятелства, посочват от фонда.

От там напомнят, че непредвидени обстоятелства са обстоятелства, които са възникнали след сключването на договора и не са резултат от действие или бездействие на страните. Непредвидените обстоятелства не могат да бъдат предотвратени дори и при полагане на дължимата грижа и правят невъзможно изпълнението при договорените условия.

От констативните протоколи е видно, че обстановката на терен налага строително-монтажни работи извън посочените в договора. От протоколите обаче не са видни причините, поради които допълнителните дейности не са включени в първоначалния проект и договора от 2 декември 2015 г.

В допълнение, плащането по допълнителното споразумение е извършено на 7 юли 2017 г., въпреки че 20 дни по-рано Общински съвет-Благоевград е отхвърлил предложението на кмета за промяна на поетия дългосрочен дълг и промяна на общинския бюджет с цел да се заплати на изпълнителя. Едва на 12 юли 2017 г., след като е било извършено плащането, кметът е внесъл предложението за втори път и то е било одобрено от общинските съветници.

В отговор на изпратения от Антикорупционния фонд сигнал от АДФИ ни информираха, че планират финансова инспекция на Община Благоевград. АДФИ ще проверява за законосъобразност при сключване на допълнителното споразумение, в това число за изпълнението на сключения договор, за допълнителното споразумение и за извършените плащания по тях, информират от фонда.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили