Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АДФИ установи нарушения при обществените поръчки за над 23,7 млн. лева

В Община Хасково са най-много отчетените нецелево разходвани средства сред общините, констатира проверка на агенцията през третото тримесечие

АДФИ установи нарушения при обществените поръчки за над 23,7 млн. лева

Снимка: Pixabay

Инспекторите на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) са установили 546 нарушения и са съставили 245 акта за административно нарушение след направени 107 инспекции през третото тримесечие, съобщиха от ведомството.

Още по темата

От 271 обществени поръчки (ОП) нарушение са констатирани при 36 от тях. Стойността  на непроведените или неоснователно проведените обществени поръчки е 23,728 млн. лева, като общата стойност на ОП е над 1,848 млрд. лева. В нея са включени и 1264 договора на обща стойност 5,639млрд. лева.

Финансовите инспектори  са установили нецелево разходвани средства в размер на 805 029 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 225 020 лв. Установените вреди са за 1,134 млн. лв., като от тях са в бюджета са върнати 209 332 лв.

През третото тримесечие на тази година контролните органи на АДФИ са констатирали 75 броя „индикатора за измама“ по смисъла на Закона за държавната финансова инспекция.

През отчетния период с относително най-висок дял (62%) са финансовите инспекции, извършени в общини, следвани от други разпоредители с републиканския бюджет (13%), търговски дружества с държавно участие в капитала (11%), търговски дружества с общинско участие в капитала (8%), министерства (5%) и други разпоредители с общински бюджет (1%).

Най-често констатираните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

В Община Хасково са отчетени нецелево разходвани средства 241 513 лева. Нарушението е открито при проверка на средствата, предоставени от централния бюджет за компенсации и субсидии за автомобилния транспорт за 2017 г. От тях са възстановени 40 871 лева, се вижда от списъка с проверените общини.

Сред другите нарушители са община Върбица, Велинград, Костенец, Пирдоп, Карнобат, където е констатирано нарушения с използването на обществен ресурс.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Сарийски: Нужна е воля, а не дебати, за да се преодолее демографската катастрофа