IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ установи нарушения в обществени поръчки за МиГ 29

Не са връчени актове на Министерството на отбраната

12:10 | 10.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверила пет обществени поръчки на Министерството на отбраната, свързани с договори за ремонти и доставки на части за бойните самолети МиГ 29. Проверката е част от дейностите на агенцията за второто тримесечие на годината, става ясно от документи, публикувани на сайта на АДФИ.

Общо проведените от Министерството на отбраната обществени поръчки са на стойност почти 68 млн. лева.

Установени са пет нарушения, свързани с обявленията за приключване на договорите за обществената поръчка и като цяло обмена на информация по тях.

Тези нарушения обаче не са довели до вреди, не са съставени и актове за нарушения. От АДФИ поясняват, че актове не се издават, когато срокът за това е изтекъл или законодателството не предвижда санкция за извършеното нарушение. 

Проверки са били извършени и по обществените поръчки на "Топлофикация - София". Стойността им е приблизително 2 млн. лева и при проверката не са установени нарушения.

Нередности обаче има при работата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (8 неоснователно проведени обществени поръчки), Изпълнителната агенция "Морска администрация", Агенцията за социално подпомагане, Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и други.

Като цяло през периода април - юни АДФИ е проверила 237 обществени поръчки на различни институции и фирми на обща стойност 300,5 млн. лева. Констатирани са 45 случая на непроведени или неоснователно проведени търгове на стойност 5,1 млн. лева. Констатираните вреди са за 386 хил. лева - основно при обществените поръчки, проведени от общините, а по време на инспекциите са възстановени 353 хил. лева.

През второто тримесечие са съставени 112 акта за административно нарушение и 2 акта за надчет. Установени са 54 "индикатора за измама", допълват още от АДФИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Снимка: Архив РойтерсАрхивът на Ройтерс няма ли една снимка поне на МиГ 29 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още