IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията направи опит да изземе функциите на лекарите, твърди експерт

Преценката относно отлагане на лечение трябва да е на лекаря, заяви д-р Стойчо Кацаров

10:49 | 16.12.15 г. 1
Администрацията направи опит да изземе функциите на лекарите, твърди експерт

Администрацията направи опит да изземе функциите на лекарите и да посочва кои пациенти да се лекуват веднага и кои - не. Това няма да доведе до никаква промяна, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването по bTV по повод наредбата за двата пакета медицинска помощ на здравното министерство.

"Поначало е сбъркан подходът, преценката трябва да е на лекаря кой трябва да се лекува веднага и кой може да не се лекува веднага”, заяви Кацаров.

Припомняме, че наредбата на МЗ за основния и допълнителния пакет лечение, плащани от Здравната каса, залага насочването за консултация със специалист в извънболничната помощ, за хоспитализация и медицинската експертиза за работоспособност да бъдат отлагани до два месеца от личния лекар. Записано е, че състоянията от допълнителния пакет може да бъдат отлагани с до два месеца. 

Кацаров заяви, че не очаква някакъв значим ефект от новите правила през следващата година.

Няма опасност личните лекари законно да започнат да отказват лични направления, коментира д-р Кацаров и допълни, че големият проблем е липсата като цяло на направления и особено за по-скъпите изследвания, които се правят в извънболничната помощ като ядрено-магнитен резонанс и скенер.

„Този въпрос продължава да бъде нерешен и масово хората са принудени да си плащат. Там и досега без да има допълнителен пакет се налага да чакат по месец-два, за да получат разрешение от РЗОК”, обясни ситуацията той.

Общопрактикуващият лекар Димитър Миндов допълни, че не само направленията са забавени във времето според наредбата. И посочи някои противоречия със съществуващата уредба - за първичен болничен също може да се отлага до два месеца съгласно новите правила, а той не може да се издаде по наредбите на НОИ с повече от един ден закъснение.

"Отлагането е смъртоносна форма на отказ или самият отказ може да доведе до смърт. Така че както по пътеки, така и при нас нещата са много сериозни, много отговорни, всички много внимателно трябва да преценяват спешността кога да се издаде, кога да не се издаде, отговорността става много голяма и при нас в случая", каза д-р Миндов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Дали един болен може и кога да бъде приет се решава от конкретния специалист в болницата . Болниците не са в състояние да изработят точни критерии за отлагане на пациенти , вие искате ОПЛ да е компетентен по всички специалности .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още