IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията остава раздута и неефективна, твърди икономист

Много административни структури в последните години аутсорсват дейности към частния сектор, но въпреки това не правят съкращения

17:38 | 11.07.16 г. 1
Администрацията остава раздута и неефективна, твърди икономист

Административната реформа е замряла, държавната администрация не намалява, а на места дори се увеличава. Това каза Зорница Славова от Института за пазарна икономика пред БНР, коментирайки записаното в доклада за състоянието на администрацията, изготвен от Министерския съвет.

Правителството прие доклада за състоянието на администрацията през 2015 г. през миналата седмица. В него е записано, че общата численост на администрацията към 31 декември 2015 г. е 137 799 щатни бройки при 140 767,5 през 2014 г., което представлява намаление с 2,1%.

В Централната администрация щатовете наброяват 104 604, което е намаление с 2,9 на сто спрямо предходния отчетен период, посочва се в доклада. Числеността на териториалната администрация е 33 195 щ. бр. и отбелязва нарастване с 0,5 на сто. Незаетите щатни бройки в структурите на държавната администрация към 31 декември 2015 г. са 8,5% от общата численост при 7,2% през 2014 г. 

„Виждаме увеличаване на щатните бройки предимно в централната администрация“, каза икономистът. По думите й при такава раздута администрация – 140 хил. чиновници за 2015 г., няма как да се дават по-високи заплати. В крайна сметка огромният бюджет е за ниски заплати на много хора, заяви Славова и допълни, че относно електронното управление е записано, че то не се развива по финансови причини.

По нейна оценка всяка администрация има склонност да се разширява.

„Колкото повече се увеличава, толкова повече поредното правителство има планове да я съкрати с 10 процента, но това никога не се случва“, каза тя.

Икономистът припомни, че анализ на Института показва, че само министерствата на финансите и на отбраната са успели да намалят служителите си съответно с 9 и 7 процента. При всички останали министерства е налице увеличение на държавните служители, а не намаление.

Общинските администрации също запазват числеността си, коментира икономистът.

Зорница Славова посочи и друга негативна тенденция що се отнася до броя на чиновниците. Много администрации в последните години аутсорсват различни дейности към частния сектор, но въпреки това не правят съкращения. На практика услугите, които се извършват от чиновниците, се намаляват, но администрацията – не, каза Славова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Администрацията е раздута, защото е натъпкана на принципа "роднина, тиква, роднина, тиква". Така ефективно се осигурява вързан електорат и се стои във властта, докато държавата не се спомине от грабене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още