Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Административни пречки бавят нови лекарствени терапии, алармират от ARPharM

Необходимо е спиране на източването на НЗОК, а не ограничаване на достъпа до съвременно лечение, посочват от фарма бизнеса

Административни пречки бавят нови лекарствени терапии, алармират от ARPharM

Снимка: Pixabay

Поради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в повечето европейски държави получават, може да останат недостъпни за българските пациенти през 2019 г. Това съобщават от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). 

Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение за хиляди пациенти, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Голяма част от тях от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави, посочват от асоциацията.

Тазгодишното закъснение е резултат от поредица от забавяния на административни процедури.

През септември 2018 г. Комисията по оценка на здравните технологии (ОЗТ) по различни причини не успява да проведе редица заседания. Комисията по ОЗТ е тази, която трябва да реши дали да препоръчва заплащането на новите лекарства от НЗОК. Въпреки вече проведеното през октомври заседание на Комисията, закъснението може да не даде възможност редица нови терапии да бъдат разгледани и оценени в предвидените срокове.

Няма да се налага орязване на достъпа до съвременно лечение, ако се спрат станалите публично известни криминални практики, при които НЗОК заплаща лекарства, но продуктите се изнасят и не стигат до пациентите, посочва Деян Денев, директор на ARPharM.

Възможно е и да възникне и забавяне на договарянето на отстъпки от Националната здравноосигурителна каса с компаниите-производителки на лекарствени продукти. Оставащите месеци до края на 2018 г. могат да не са достатъчни за провеждане на договарянето, а към момента все още няма сключен нито един договор за отстъпка, посочва се още в съобщението.

Бюджетните съображения не следва да са причина пациентите да не получават достъп до нови терапии, които могат значително да подобрят лечението им, допълват от асоциацията. И припомнят, че през 2018 г. фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 140 млн. лв. (при 47 млн. лева за 2015 г., 87 млн. лева за 2016 г. и 160  млн. за 2017 г.) или общо 434 млн. лева отстъпки за период от 4 години.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Bulgaria Air е в топ 3 на най-желаните работодатели сред студентите у нас