IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адв. Атанас Костов: България неглижира защитата на интелектуалната собственост

Страната ни е сред 23 държави от ЕС с глоба заради Директивата за разпространение на аудиовизуалното съдържание на ЕК, посочи Атанас Костов

14:13 | 04.12.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България винаги се е отнасяла с известна доза пренебрежение към европейските регулации, засягащи защитата на интелектуалната собственост. Поради тази причина нашата държава е сред 23 страни от Европейския съюз, върху които ще бъде наложена солидна глоба поради невъвеждането на Директивата за разпространение на аудиовизуалното съдържание на Европейската комисия. Това коментира Атанас Костов, адвокат по интернет право, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю".

"Въпреки неглижирането от страна на България около 30% от приходите на ЕС и на страните членки идват именно от интелектуална собственост. За разлика от нашата страна обаче, повечето страни в Евросъюза са високотехнологични и затова е напълно логично тези нарушения да подлежат на санкции, чийто размер ще бъде сходен на нарушенията по регламентите за чистотата на въздуха", посочи той.

Атанас Костов посочи, че най-многобройните нарушения на авторски права в България могат да бъде сведени до създаването на т.нар. "огледални сайтове", които Комисията за защита на конкуренцията определя като проява на нелоялна конкуренция.

Адвокатът по интернет право разказа как на практика се случва това. "Някой харесва вашия сайт и си купува сходен по име домейн, като след това копира дизайна на първоначалния. По този начин в интернет пространството се появяват почти два идентични сайта и се създава объркване на потребителя", разкри Костов.

Той посочи като интересен пример за огледални сайтове в САЩ, казусът между певицата Мадона и уебсайта madonna.com.

"Madonna.com преди това е бил порно сайт и певицата стартира съдебно производство срещу въпросните притежатели на домейна в арбитражния съд в Женева. В крайна сметка тя печели спора с аргумента, че притежава търговската марка "Мадона" много преди същестуването на домейна", обясни адвокатът по интернет право.

Костов разказа и за воденото дело за произведенията на Чудомир, където са възникнали „отделни авторски права“, спечелено срещу фондация, която също е поискала да преиздава българския писател.

Какви са новите тенденции в защита на интелектуалната собственост онлайн? Защо много издателства преиздават „Малкият принц“? Как стои въпросът с осиротелите произведения? Какво казва българският закон при пренасянето на оригинални стоки и как трябва да постъпи търговецът?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още