IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адв. Иванов: Проектът ограничаване на офшорките е димка за публиката

Големите корпорации ще могат да се възползват от изключенията, записани в законопроекта, твърди адвокатът

10:17 | 16.10.13 г. 2
Адв. Иванов: Проектът ограничаване на офшорките е димка за публиката

Забраната за участие на офшорки в печатни издания не е свързана с никаква санкция. Това каза пред БНР адвокат Александър Иванов по повод проекта на депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, който цели да забрани участието на офшорни компании в над 20 стопански дейности. Мотивите към проекта са базирани изцяло върху данъчната проблематика на офшорките. Но съдържанието на самия законопроект има доста по-различен характер, уточнява той.

В българското общество от доста време върви дебат за прозрачността на собствеността, особено във важни сектори като медиите. Има обществен интерес собствеността да е ясна и подобна регулация би била полезна, коментира специалистът. Според него въпросът е доколко поставената цел се постига с предложения закон.

Запитан доколко задкулисието няма пак да управлява медиите през мръсни пари, Иванов отговори: „Доколкото аз чета този проект – той по никакъв начин не постига тази цел, а по-скоро пуска една димка, която дава възможност да се направи внушение на широката публика, която няма да се задълбочи в самите текстове“.

Специалистът се аргументира, че забраната за участие на едно офшорно дружество в периодични печатни издания всъщност не е свързано с никаква санкция. Точката я има, за да може господата да кажат – "Ето, ние се борим за прозрачността на собствеността на печатните издания".

В чл. 4 има изключения, които дават 3 относително сложни, но не чак толкова трудни за реализация механизми за заобикаляне на забраните, така че отново да може да се скрие собствеността. И в този случай големите корпорации ще могат да се намесят по такъв начин, че да не се разкриват физическите лица, които са собственици на края на веригата и контролират съответната медия.

Александър Иванов посочи, че не може да се търси конфликт на интереси заради това, че законопроектът е внесен от Делян Пеевски, защото законите се превръщат в такива едва след гласуване в Народното събрание. „За мен е притеснително, че го внася лице, което юридически може би не е депутат, вероятно затова са се подсигурили с двама вносители“, заяви той.

Изключително много ме притеснява една формулировка, че не се допуска нито пряко, нито косвено т. нар. офшорки да участват в 20 стопански дейности. Това "косвено", понеже не е дефинирано, какво означава – неяснотата създава предпоставка да започне един "лов на вещици". Защото косвено може да означава някое дружество, което не е офшорно, но примерно 3% от капитала му се притежават от някое офшорно дружество и някой от компетентните органи да каже – "това е косвено участие", и така попада под забраната на закона.

При участие в обществена поръчка, ако лицето е офшорно дружество или има косвено участие, ако още не е избрана поръчката – кандидатът се изключва от участие. Ако е започнало изпълнението на поръчката – може да се прекрати без обяснение, не му се дължат пари по свършената работа и всичко получено подлежи на възстановяване. Ако вече е завършена поръчката – прекратява се с обратна сила и изпълнителят дължи възстановяване на всичко получено, не му се дължи никаква компенсация – това си е чиста национализация, твърди още юристът.

Справка в сайта на парламента показва, че депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски са внесли в деловодството „Законопроект за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици“ на 15 октомври 2013 г. - бел. ред.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Ако акциите са на приносител??? Кой е притежателят им, кога се е сменил и т.н. Важно е да е ясен собственика и откъде са мангизите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Браус Адвокате! Лошото е, че изказването ти е абсолютно безсмислено, тъй като всеки който може да разбере какво казваш, вижда това и без тебе, а всеки който не го вижда и без тебе, нема да разбере и какво му казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още