Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адвокат: Производството по несъстоятелност да завършва с оздравяване на фирмата

Трябва да видим процес с публична продажба и явно наддаване - без договаряне между синдик и длъжник, посочи Явор Стойчев

гледано: 1902   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
През последните години се забелязва изменение на тенденцията в развитието на производството по несъстоятелност, като фокусът все повече се измества върху оздравяването. Така коментира законопроекта за изменение на Търговския закон в частта за несъстоятелност Явор Стойчев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“.
Още по темата

Според него законопроектът успява да адресира някои от най-големите проблеми в производството по несъстоятелност, но това, което трябва да видим в следващите години, е засилване на производството по оздравяване на предприятието, тъй като стремежът на проектозакона е да се установи баланс между длъжници и кредитори.

„Рамките, които се поставят в момента, са следните: ако търговецът установи навреме финансовите си проблеми, той най-често ще приложи ликвидация, но сега тенденцията се измества натам, че в който и момент да се установяват проблемите, да се търси оздравяване, защото всяка една несъстоятелност се свързва автоматично със загуба на работни места и забавяне на икономиката“, посочи адвокатът.

Явор Стойчев напомни, че през последните десетина години се оформиха няколко сфери на подобрение на производствата по несъстоятелност.

„Това е преди всичко бързината на производствата, ефикасността и високата цена на противосредството за кредиторите“, заяви Стойчев и добави, че тези проблеми ще бъдат решени със законопроекта за изменение на Търговския кодекс в частта на несъстоятелността.

Той потвърди, че има много кредитори, на който от началото им става ясно, че няма да получат нищо.

„Остава изискването да се определи датата на свръхзадлъжнялост, за да може да се определи кое имущество да бъде върнато към масата на несъстоятелността“, уточни Явор Стойчев.

Той разкри, че съществува т.нар. тъмен период, който се засича от датата на несъстоятелността до датата на откриване на производство, като от дата на свръхзадлъжнялост се засича дали има недобросъвестно поведение.

Явор Стойчев съобщи, че промените в законодателството ще позволят по-ефикасно производство, при което „активите на длъжника да бъдат осребрени много бързо на максимално висока цена“. Той обясни, че с промените в Търговския закон самият процес ще стане много по-явен.

Юристът се надява да се преустанови практиката след определени условия синдикът да влезе в пряко договаряне с лица, свързани с длъжника, на които да продаде актива на много ниска цена в ущърб на кредиторите.
Така според него ще стане видим процесът с публична продажба, явно наддаване и по изключение с таен търг.

По думите му производството по несъстоятелност се оскъпява не само от продължителността, но и от т.нар. отменителни искове. Юристът информира, че съдебната такса по тях вече ще се определя само върху една четвърт от общия размер на иска.

Какви са тенденциите в производството по несъстоятелност в ЕС? Кои са препъни камъните в процеса на несъстоятелност? Какви промени предстоят в производството по несъстоятелност в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на “В развитие“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов разформирова Националния оперативен щаб