Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адвокат: Ще има ръст на съдебните дела заради ограниченията в пандемията

Трябва да има алтернатива пред хората без ваксинация, посочи Диляна Маркова, изпълнителен директор на "Български адвокати за правата на човека"

гледано: 2159   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Пандемията отправи редица предизвикателства, включително по отношение на съдебната защита. Предполагам, че ще има увеличение на делата, защото се засягат все по-различни аспекти, които преди не бяха пряко свързани, но сега са косвено следствие от мерките. Би могло да се очаква увеличение на този тип дела. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диляна Маркова, изпълнителен директор на "Български адвокати за правата на човека".
Още по темата

"Свободното движение е безспорно едно от най-големите постижения на Европейския проект, но то не е абсолютно право. С други думи, то може да бъде ограничено, стига да бъде представена аргументирана преценка на съотвените институции", заяви тя.

Маркова напомни, че в рамките на Европейската конвенция за правата на човека малко са абсолютните права, които при никакви обстоятелства не могат да бъдат ограничавани.

„Но редица други човешки свободи могат да бъдат ограничавани, ако те отговорят на така наречения триизмерен тест за пропорционалност", посочи изпълнителният директор на "Български адвокати за правата на човека".

По думите на Маркова ограничаването на дадено право трябва да почива на законова основа, да преследва легитимна цял (като във времена на пандемия това е защитата на общественото здраве) и да бъде пропорционално на търсения ефект.

"Потенциалното задължение за ваксинен паспорт лично на мен много ми прилича на казуса със задължителното здравно осигуряване у нас. Когато преди много години то беше въведено, малко след това се заведе дело пред Конституционния съд и беше поставен въпросът доколко едно право може да бъде заменено със задължение и да бъде санкционирано с държавна санкция при неизпълнение", коментира юристът.

Маркова припомни, че тогава Конституционният съд постанови, че когато става дума за обществено здраве, това е една различна плоскост, която не може да се разглежда по аналогия с общия каталог на правата.

В разговора беше засегнат и казусът за задължителната ваксинация в испанската автономна област Галисия, където близо тримилионното население го ще бъдат изправено пред солидни глоби, ако откаже да се имунизира.

Според нея досега няма аналогичен казус в европейското право. Тя е на мнение, че трябва да има алтернатива, след като държавата има свободата на преценка. 

Как ще се тълкува задължителната ваксинация на работното място? Каква ще е ролята на работодателите при преценка за имунизиране на служителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
Един Българин до: Zaiko Baiko
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сънува ама ако ти ограничат правата защото не искаш да тестваш ваксини на себе си някак не е ок, нали? Нещо повече те ако приемем че са безвредни и защитават (което не е доказано) ще свършат след 6-9 месеца. Т.е. трябва пак каквато има както казва мутрата... Хайде няма нужда от тия експерименти с човешко здраве!
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Гладна кокошка хонорар сънува.

Още от Икономика и политика
Euler Hermes: Безработицата ще расте, заплатите забавят ръста си у нас