IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ „Белене“ отново влиза в парламента

Избирателната активност на референдума е 20,22%, показват официалните данни на ЦИК

16:30 | 29.01.13 г. 6
<p>
	<em>Два дни ЦИК обработваше данните от референдума</em>. Снимка: БТА</p>

Два дни ЦИК обработваше данните от референдума. Снимка: БТА

Официалните данни от Централната избирателна комисия (ЦИК) показват, че избирателната активност по време на референдума е 20,22%. Това означава, че въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“ отново се връща в Народното събрание.

При преброени 100% от протоколите в този референдум своя глас са подали 1 405 463 души (според броя на подадените бюлетини). С отговор „Да“ са гласували 851 757 души, или 60,6% от тях. Отговор „Не“ са задраскали 533 526 (37,9%) от гласувалите. Недействителни са 1,4%, или общо 19,9 хил. от подадените бюлетини.

От обобщението на ЦИК се вижда още, че според подписите в избирателните списъци, са гласували 1 415 183 души. Общият брой на избирателите според избирателните списъци е 6 952 183 души.

Според закона за референдумите, за да бъдат резултатите задължителни за управляващите, е необходимо до урните да отидат най-малко същия брой избиратели, гласували на последните парламентарни избори. Тогава активността беше висока и достигна 4,34 млн. души.

Решението на ЦИК ще бъде изпратено в Народното събрание след влизането му в сила. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в седемдневен срок от обявяването му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
tonitov
преди 11 години
Някой мечтаят за купоните на луканката и жанчовите два доларови пенсии, чак ни се чуват какво пишат. Жаждата им за власт е замъглила червените им главици, и от нагли демагози се превърнаха в жалки нагли демагози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Подкрепям!Започва якото шарене на пари! Иначе няма да има стабилност в "икономиката" според последните изявления на Б.Б.! Най-лошото нещо за един човек е да си повярва! Имаме удоволствието да го гледаме денонощно колко е компетентен! Нищо лично, просто анализирам. Не че другия *** е цвете(С.СТ.). Всеки от тях иска кокъла и е готов да плати цената.! Жалко за болните деца, онкоболните, пострадалите от земетресението, наводненията и т.н.! важното е да има магистрали, по които малко БЪЛГАРИ ще могат да карат 9 год. си коли. Отклоних се!не можаха да намалят % за гласувалите, но в НС, проблема ще бъде решен подобаващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ...!!!1. РЕФЕРЕНДУМА СЕ СЪСТОЯ, ПРИ ТОВА, БЕЗ ДА СЕ КУПУВАТ ***...2. ГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА - 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"3. СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ОТ НЕГЛАСУВАЛИТЕ НАГЛАСИТЕ СА- 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"...!!!ИЛИ60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!- СЕГА ОЧАКВАМЕ В ПАРЛАМЕНТА БОКО ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО, КАТО В ОТВРАЩЕНИЕТО КОЕТО ИЗПИТВА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ИЗНАСИЛИ ПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ "НЕ"...- ЖАЛКИ ПАЛЯЧОВЦИ НА МИЛИЦИОНЕРИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Без купени гласове , фантоми и етнически вот - това е истинската активност за избори. Слагам още 2-3 % които не им се мръзнеше/пързаляше на снега. Нека наддаването на политическите партии за купените гласове започне сега!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Чак сега разбрах защо са сложили толкова много мъртви души в избирателните списъци за референдума. Те не са искали да има 20% избирателна активност, за да не влезне в Парламента въпроса. Защото това е волята на българските граждани и те сега ще трябва да гласуват против волята на народа!!! А за изборите тези мъртви души ще станат живи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още