IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" търпи щети заради неяснотата около цените на тока

Свидетели сме на регулаторна криза, заяви директорът на централата Димитър Ангелов

12:46 | 12.07.15 г.
АЕЦ "Козлодуй" търпи щети заради неяснотата около цените на тока

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви директорът на централата Димитър Ангелов пред БНР. Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества.

Свидетели сме на „регулаторна криза“, твърди Димитър Ангелов, като според него са засегнати производителите на ток и НЕК. 

„НЕК обикновено ни дължи около 130-140 млн. лв., като те, за съжаление, в последния месец са малко повече. Тази регулаторна криза в сектор „Електроенергетика“ създаде напрежение и тежки условия за всички ", каза Ангелов.

АЕЦ "Козлодуй" също губи, дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, твърди той.

„Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден или два напред, тъй като няма представа какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас“, допълни той.

Близо 40-те млн. лв., които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да внася в бъдещия Фонд за сигурност на електроенергийната система, в който ще бъдат събирани 5% от приходите на производителите на електроенергия, централата се надява да намери като оптимизира работата си.

„Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в цената, на която продават енергията на свободния пазар“, обясни Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още