IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афис: 50% от водачите още не са купили или презаверили електронна винетка

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 г.

11:41 | 21.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над половината от водачите на МПС към момента изобщо не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка – защото не се нуждаят от такава или защото още не е изтекла валидността на предишните винетни стикери. Това показват данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 г.

Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година. А една пета са онези, които са опитали да го направят, но не са успели. 

55 на сто от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3250 хил. души. От тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.

Данните показват, че мъжете шофьори са двойно повече от жените, както и че столичани по-често управляват колите си, отколкото жителите на останалите населени места. Най-голям дял са шофьорите между 30 и 60-годишна възраст. Освен това работещите българи в активна възраст, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и пенсионерите.

Проучването обобщава, че българите имат коли и твърде често се придвижват с тях. Това се приема като нещо естествено и е част от общоприетата норма и стандарта на живот. Това важи особено много в столицата и още няколко по-големи градове, където за мнозина жители на практика е по-евтино да отидат на работа с личната си кола, отколкото с обществения транспорт.

56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто – повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Разпределението обаче включва и отговорите на хората в пенсионна възраст, които не са чак толкова мобилни.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още