IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АФИС: БСП и ГЕРБ със сигурни места за Европарламента

Според агенцията само двете големи партии прескачат бариерата

15:08 | 09.04.14 г.
АФИС: БСП и ГЕРБ със сигурни места за Европарламента

Ако изборът за депутати за ЕП беше тази неделя, за БСП биха гласували 18%, за ГЕРБ – 17%, ДПС – 4,8%. Това сочи проучване на агенция АФИС за електоралните нагласи 50 дни преди евроизборите.

В проучването са взели участие 1050 пълнолетни граждани. Тройката в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България, посочват от агенцията.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат високата бариера от 5,88% и да реализират по един мандат – това са Движението „България без цензура“, партия „Атака“ и формацията на експрезидента Първанов „АБВ“. Според отговорите на запитаните за „Атака“ биха гласували 3,2%, за „България без цензура“ – 3,2%, за АБВ – 3,1%.

В числото на „призьорите“, които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още партиите „Реформаторски блок“ и „Национален фронт за спасение на България“. За евровота подкрепата за Реформаторите е1,3%, за НФСБ – 0,9%.

Според "Афис" очакваната избирателна активност за евровота възлиза на 2,5-2,8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа.

От потенциалните гласоподаватели 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата остатъчна половина – дали да гласуват изобщо.

Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Тази интрига увлича все повече предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието, сочи анализа на АФИС. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1,5 и 1,7 млн. гласове.

С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и партия „Атака“. При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още