IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканска чума бе открита при диви свине в област Добрич*

Въведен е засилен надзор на птицевъдните обекти заради птичия грип

16:58 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първи случаи на инфекция с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство край село Българево, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Всички диви свине и хищници в ловно стопанство "Зеленка" край Каварна, където бе установена африканската чума, ще бъдат унищожени при лов в края на седмицата, съобщи заместник-областният управител на Добрич Красимир Николов, цитиран от БТА. Ловното заграждение край село Българево се простира на площ от 101 хектара и се очаква в стопанството да бъдат унищожени около 60 диви свине.

В Каварна и Шабла, които попадат в т. нар. инфектирана и буферна зона, стопаните са започнали да ликвидират домашните свине. В двете общини няма промишлени свинеферми.

Междувременно БАБХ въведе програма за засилен надзор на птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. 

По-рано тази седмица Агенцията констатира нови огнища на заболяването  (тип високопатогенен Н5) в два животновъдни обекта, предназначени за отглеждане на патици мюлари в село Върбица, община Димитровград, област Хасково и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово, област Пловдив.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10-километровите зони за наблюдение около огнищата на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки. Яйцата не са опасни за човешка консумация.

Как ще се развива земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в Общата селскостопанска политика (ОСП)? Какви са възможностите за дигитализация в сектора? Разберете на 9 ноември по време на събитието „Клуб Инвестор – Агробизнес.

*Новината е допълнена в 17:37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още