IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканската чума може да унищожи българска порода свине на 2500 г.

Застрашена е популацията на Източнобалканската свиня, заяви Радостина Донева

09:46 | 29.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;АРСИС</em></p>

Снимка: АРСИС

Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода Източнобалканска свиня. Огнища на болестта са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за заболяването няма, алармира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Макар това да е единствената запазена аборигенна (местна) порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване. 

Източнобалканските свине са черни на цвят, и с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. Ако заболяването премине границата и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна, подчерта Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия от Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Местните медии определят нанесените щети като „национална катастрофа“.

В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е собственост на TEBU Consult в област Браила и в него са се отглеждали около 140 хил. свине.  Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав.

Асоциацията припомня, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на продукти от свинско месо за лична консумация, а Министерството на земеделието изгради ограда по цялото 133-километрово протежение на сухоземната граница. В момента, по думите на заместник-министър доц. Янко Иванов, продължава доокомплектоването й с режеща тел тип „Бруно” и с репеленти.

„Държавата закъсня с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине, включително и покрай река Дунав“, изтъкна Радостина Донева.

„Не е ясно при навлизане на Африканска чума в България къде ще се унищожават всички заразени прасета. Доскоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди председателят на АРСИС – Шумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още