IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция „Митници“: Няма основание за отнемане на лиценза на "Лукойл"*

В скандала с разпломбираните измервателни уреди на "Росенец" е замесено името и на шефа на бургаската митница - Валери Стефанов, който беше уволнен

12:52 | 19.04.13 г. 5
Агенция „Митници“: Няма основание за отнемане на лиценза на "Лукойл"*

Няма основание за отнемане на лиценза на Нефтопристанище „Росенец“ преди началото на юни, съобщиха от Агенция „Митници“ пред БНР. В четвъртък от агенцията изнесоха данни за сериозно нарушение – отстраняване на пломби от измервателните уреди на данъчния склад.

Това е станало в период, когато са били изнасяни „големи количества“ горива от „Лукойл Нефтохим“. Заради нарушението бяха повдигнати четири дисциплинарни производства срещу служители на митницата в Бургас. Един от служителите е директорът на регионалното звено Валери Стефанов.

Днес (19 април) обаче от Агенция „Митници“ коментират, че задължението за монтиране на измервателни уреди изтича на 1 юни. Ако това стане, лицензът на „Росенец“ няма да бъде застрашен.

По-късно обаче от агенцията съобщиха, че началникът на митница "Бургас" Валери Стефанов, заместник-началникът на митницата Кирил Динев и началникът на отдела "Последващ контрол" в митницата Ростислав Йонев са уволнени, а началникът на сектора "Енергийни продукти" в отдела "Акцизи" в митницата Калина Димитрова е понижена в ранг, като срещу тях са образувани 4 дисциплинарни производства.

Според разследващите четиримата служители на регионалното звено на митниците са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад "Нефтопристанище Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Ръководството на митниците е започнало и процедура по преразглеждане на издадения Акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчния склад, уточняват от агенция "Митници".

Ръководството на Митница "Бургас" е поверено за срок 45 дни на Венцислав Халаджов - заместник-началник на Митница "Русе".

Не за първи път „Лукойл Нефтохим“ и Агенция „Митници“ дискутират темата с измервателните уреди. През 2011 година дружеството беше с отнет лиценз след като стана ясно, че не е изпълнило в срок задължението да монтира измервателни уреди в склад „Нефтохим“. Двете страни стигнаха до съд, но след това се споразумяха.

Рафинерията има задължението да постави всички измервателни уреди за гориво на „Росенец“ и да ги пломбира до 1 юни 2013 година. Тогава ще бъде подавана и точна информация до Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“ за наличните количества горива.

* Актуализирано към 15.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
Как ще има основание... Бойко като спечели предните избори, нали отиде на почивка на гости на Вальо Златев в хотела му в Обзор, и от там си даваше пресконференциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Имах си аз пък да има.Агенция митници чака да види кой точно ще е новият им шеф от следващото правителство та да не стане грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Никой не търси решение, само те информират заради "инфо-теча" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Не им отнемайте лиценза, само им сложете една клоба от 5 милиона на ден, докато не остранят всички нередности.Между другото същия подход може да се приложи и към ЧЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Няма проблем, после ще е пак така! Проблема на се нулира а се канализира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още