IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните е затворила близо 400 обекта заради нарушения през 2012 г.

През миналата година БАБХ извърши почти 290 хил. проверки на производители и търговци на храни у нас

16:49 | 18.01.13 г.
Агенцията по храните е затворила близо 400 обекта заради нарушения през 2012 г.

През 2012 година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 378 обекта заради нарушения, сочи докладът за дейността на агенцията. Извършени са общо 290 хил. проверки. За сравнение през 2011 година (от създаването на БАБХ през февруари) са били направени почти 229 хил. проверки.

Данните обаче показват, че през 2011 година затворените обекти в резултат от установени по време на проверките нарушения са над 1,1 хил. От агенцията коментират намаляването на затворените обекти с по-отговорното отношение на производителите и търговците на храни и хранителни продукти към здравето на потребителите.

Най-сериозните нарушения, които са установили от БАБХ, са продажба на храни с изтекъл срок на годност, неясен произход или продажба на храни на нерегламентирани места и обекти. Проверките на агенцията установиха и системни нарушения на едно от предприятията за млечни продукти у нас. Те са свързани с влагането на растителни мазнини в млечните продукти, без това да бъде обозначено на етикетите.

През миналата година са били бракувани или възбранени 178 тона хранителни продукти, близо 20 хил. яйца и над 2 хил. литра оцет. Заради нарушения са били забранени за търговия и 1,8 хил. мляко и 8,4 хил. литра безалкохолни напитки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още