IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните санкционира търговски вериги заради старите храни

"Билла", "Фантастико" и "345" са връщали хранителни продукти с изтекъл срок на годност на производителите, вместо да ги унищожават в екарисаж

16:26 | 12.08.11 г.
Агенцията по храните санкционира търговски вериги заради старите храни

Актове за административно нарушение връчи Областна дирекция по безопасност на храните – София на предприятия и търговски вериги, които са връщали хранителни продукти с изтекъл срок на годност в предприятията производители вместо в екарисажите, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

На търговските вериги „Билла“, „Фантастико“ и „345“, както и на фирма „СВС 98“ ЕООД, са били съставени актове по Закона за храните за неспазване на предписание, направено от контролния орган. През 2007 г. с писмо на тогавашния генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба е било забранено на търговските вериги и магазините да връщат старите продукти обратно при производителите.

На трите вериги е съставен акт за неосъществен входящ контрол, съобщават от агенцията по храните.

Вчера от "Билла" съобщиха за Dnes.bg, че компанията винаги е предавала продуктите от животински произход за унищожаване в екарисажите в Шумен и Варна или на фирма "Еврофпиго", каквито са законовите изисквания.

В началото на седмицата при проверка в хладилна камера на предприятие за преработка на месо бяха открити над 311 кг. птичи разфасовки с изтичащ срок на годност, върнати от трите търговки вериги.

Според агенцията по безопасност на храните подобно действие нарушава проследяемостта на хранителните продукти и е в разрез с добрите производствени практики, като застрашава здравето на потребителите. На фирмата е съставен акт.

В момента се подготвя промяна в нормативната уредба, която изрично да забранява връщането на хранителни продукти от обекти за търговия на дребно в предприятия за производство и преработка на храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още